Κλιμακώνονται οι τριγμοί στις μικρές περιφερειακές τράπεζες, καθώς στο αρνητικό ρεύμα που παρέσυρε από τα ξημερώματα την PacWest προστέθηκε τις τελευταίες ώρες και η Western Alliance.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, και η μικρή τράπεζα με έδρα την Αριζόνα έχει βγει στη… γύρα αναζητώντας άρον-άρον αγοραστές, είτε κάποιων τμημάτων της είτε του συνόλου της. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αισίως το πέμπτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας που οδεύει προς κατάρρευση.

Η τράπεζα, η οποία είχε assets ύψους 71 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, προσέλαβε συμβούλους που θα τη βοηθήσουν να διερευνήσει τις στρατηγικές επιλογές της, όπως δηλαδή έκανε και τα ξημερώματα της Πέμπτης, η PacWest.

Σε κάθε περίπτωση, οι «FT» αναφέρουν πως η διαδικασία είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, οπότε δεν είναι βέβαιο που θα οδηγήσει.

Σημαντικές πιέσεις στη Wall Street

Η όλη υπόθεση προφανώς συνέλαβε στο sell-off που παρουσιάζουν οι μετοχές του κλάδου στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street. Ειδικά η μετοχή της Western Alliance υποχωρούσε κατά 25% πριν δει το φως της επικαιρότητας το εν λόγω δημοσίευμα, αλλά λίγη ώρα μετά οι απώλειες της είχαν εκτοξευτεί περίπου στο 40%.

Οι νέες δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των μικρών τραπεζών ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, στην οποία αποφασίστηκε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν ελήφθη απόφαση για παύση της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για το συμβούλιο του Ιουνίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συνθήκες της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που συνέβαλαν καθοριστικά στην αρνητική πίεση προς τις μικρές τράπεζες θα συντηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη.

Στο σχόλιο του αναφορικά με την τραπεζική κρίση, ο πρόεδρος της Fed προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών διαβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος είναι σταθερός και ανθεκτικός και πως οι συνθήκες έχουν πλέον βελτιωθεί μετά το σοβαρό στρες του Μαρτίου. Στάθηκε, ωστόσο, και στη συνεχιζόμενη έρευνα για τις συνθήκες κατάρρευσης της SVB, όπως και στην πώληση της First Republic ως σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης. Μόλις λίγες ώρες μετά, ωστόσο, ήρθαν τα… κακά μαντάτα από την PacWest και τελικά και από την Western Alliance.

Διαβάστε ακόμη

Το πώς γλιτώσαμε τον Κασιδιάρη, το Δεξιό κάλεσμα, ο Ερντογάν, ο Καμπουρίδης στο… Ναυτικό και τα οικοπεδάκια στο Ελληνικό

Αντικειμενικές αξίες: Το 2024 οι αλλαγές στις τιμές ζώνης

Στη γραμμή 4 του μετρό βλέπει ευκαιρίες η Dimand

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ