Νέα δάνεια, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, χορήγησε το 2021 η Alpha Bank, με τη διοίκηση της τράπεζας να στοχεύει σε διπλασιασμό της πιστωτικής επέκτασης για το τρέχον έτος, συνεπικουρούμενη και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022, με το επίμαχο μέγεθος να ‘αγγίζει’ τα 2,2, δισ. ευρώ», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους αναλυτές, με αφορμή το οικονομικό κλείσιμο της περυσινής χρονιάς, αποκαλύπτοντας πως ήδη το ένα δισ. ευρώ έχει «κλείσει» μέσα στο α’ τρίμηνο, ενώ άλλο ένα δισ. ευρώ βρίσκεται λίγο πριν τη συμβασιοποίηση.

Πιο αναλυτικά, το 92% των νέων εκταμιεύσεων ή 4,98 δισ. ευρώ μοιράστηκε το 2021 σε επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 422 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες. Όσον αφορά στο δ’ τρίμηνο, οι τομείς που ενισχύθηκαν είναι οι εξής:

  • Ενέργεια (21%)
  • Κατασκευές (20%)
  • Εμπόριο (17%)
  • Μεταφορές (16%)
  • Τουρισμός, Real Estate, Κατασκευές και Γεωργία (από 5%).

«Μετά από 10ετή διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών Galaxy και Cosmos) κατέγραψε αύξηση κατά 2,1% σε ετήσια βάση ή 600 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 28,6 δισ. ευρώ, με νέες εκταμιεύσεις – κυρίως προς επιχειρήσεις – οι οποίες εξακολουθούν να αντισταθμίζονται μερικώς από αποπληρωμές στο χαρτοφυλάκιο δανείων ιδιωτών.

Το δ’ τρίμηνο του 2021 η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση σημείωσε αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ. Το 2021, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Η πιστωτική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί, καθώς και της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία αναμένεται να αναθερμάνουν σημαντικά τις επενδύσεις στη χώρα», τονίζεται από την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου η Alpha Bank εξέδωσε δημόσια πρόσκληση για λήψη και αξιολόγηση αιτημάτων χρηματοδότησης βάσει των διατάξεων της συμφωνίας – πλαισίου που υπεγράφη στις 28 Δεκεμβρίου με το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το δ’ τρίμηνο του 2021 η τράπεζα διαμόρφωσε τη στρατηγική της, ανέπτυξε σχέδιο επικοινωνίας, εκπαίδευσε επαρκώς τους εργαζομένους της και προγραμμάτισε πολυάριθμες συναντήσεις με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες, με σκοπό την αναγνώριση των επιλέξιμων επενδύσεων. Οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το β’ τρίμηνο του 2022.

Χωρίς «κόκκινα» βαρίδια

Σε επίπεδα κάτω των πέντε δισ. ευρώ κατάφερε να μειώσει η Alpha Bank τα «κόκκινα» ανοίγματά της, πετυχαίνοντας το αργότερο έως τα μέσα του 2022 μονοψήφιο δείκτη NPE.

Πιο αναλυτικά, το 2021 η τράπεζα ολοκλήρωσε 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, ύψους 16 δισ. ευρώ, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού.

Στόχος για το τέλος του 2022 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ και οι δείκτες ΜΕΑ (NPE) και ΜΕΔ (NPL) σε επίπεδο Ομίλου σε περίπου 7% και 5% (από 13% και 6% στο τέλος του 2021 και 43% και 30% στο τέλος του 2020).

Στο πλαίσιο αυτό, σε εκκρεμότητα παραμένει το Project Solar που αφορά σε δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλες συναλλαγές με επιλεγμένα δάνεια από την ναυτιλία και το leasing, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ συμφωνιών με τους Σαουδάραβες

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Κατασκευές: Παγώνουν ή αναστέλλονται έργα λόγω ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης των τιμών πετρελαίου