Στην έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκατ.ευρώ, διετούς διάρκειας με non call για το πρώτο έτος και επιτόκιο έκδοσης 3%, προχώρησε η Alpha Bank μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

H τράπεζα, στο πλαίσιο της απαίτησης MREL (Minimum Requirement of Own Funds and Eligible Liabilities), προχώρησε στην έκδοση ενός τίτλου διετούς διάρκειας, την δεύτερη αντίστοιχη εντός του τρέχοντος έτους (σ.σ. είχε προηγηθεί αυτή των 500 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου και του Τier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank «μετρά» την τρίτη κατά σειρά έξοδο στις αγορές.

Ειδικότερα, η έκδοση με arranger την Morgan Stanley, εντάσσεται στα funding plans της τράπεζας και έρχεται να ενισχύσει τα κεφάλαια του Ομίλου πέραν και πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL)

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Alpha Bank να εκμεταλλεύεται τις καταλληλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως έπραξε και τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μετά από την πετυχημένη έκδοση του Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές συγκεκριμένου προφίλ (μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και ξένα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος) για να τοποθετηθούν σε έκδοση από την Alpha Bank με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η διοίκηση της Τράπεζας αξιοποίησε την ευκαιρία και προχώρησε στο private placement σε επιλεγμένους επενδυτές λαμβάνοντας υπόψιν την ζήτηση αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες της αγοράς για το προσεχές έτος, καθώς για τις αρχές του 2022 αναμένεται μεγάλη προσφορά από διεθνή κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Η τωρινή έκδοση, δίνει την δυνατότητα στην Alpha Bank να τοποθετηθεί εγκαίρως και να επιλέξει με προσοχή τους χρόνους των προγραμματισμένων εκδόσεών της για το 2022.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων τα επόμενα έτη ύψους περί τα 5 δις ευρώ με στόχο την κάλυψη έως τα τέλη του 2025 των Minimum Required Eligible Liabilities που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως έγραψε το newmoney, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να πληρούν ανά πάσα στιγμή μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων. Η απαίτηση MREL αφορά σε στοιχεία παθητικού και ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ζημιών και για την ανακεφαλαιοποίησή τους σε περίπτωση εξυγίανσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εξασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών των υπό εξυγίανση ιδρυμάτων και να αποφευχθεί η έκθεση δημόσιων πόρων σε κίνδυνο απώλειας.

«Ο μέσος στόχος για την απαίτηση MREL σε επίπεδο Τραπεζικής Ένωσης ανερχόταν σε 26,11% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο για το α’ τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού αποθέματος ασφαλείας (Combined Buffer Requirement on top of MREL) και παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον στόχο με στοιχεία Δεκεμβρίου του 2020. Το ποσό που υπολειπόταν για την κάλυψη του στόχου ήταν ίσο με 23,6 δισ. ευρώ ή 42,2 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί και το εποπτικό απόθεμα ασφαλείας.

Για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, με στοιχεία 31.03.2021, ο σταθμισμένος μέσος όρος του ύψους των διαθέσιμων στοιχείων MREL ανέρχεται σε 16,08% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο, έναντι 25,93% του σταθμισμένου μέσου όρου του ελάχιστου δεσμευτικού στόχου MREL», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το συνολικό ύψος των στοιχείων MREL για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 26,312 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι 01.01.2026 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα πρέπει αυξήσουν τα στοιχεία MREL κατά 16,118 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).

Διαβάστε ακόμα:

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί

Άδεια κυκλοφορίας: «Τέλος» οι ουρές στον γκισέ – Πώς θα εκδίδεται (vid)

Πώς ο Μπιλ Γκέιτς δεν έπαθε ποτέ burnout – Τι να κάνετε για να το αποφύγετε