Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προτίθεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρων της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία κλήθηκε να συζητήσει τις αλλαγές στον Νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Μολονότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε ΑΜΚ, καθώς δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις και, άρα, δεν επιθυμεί να «δώσει περισσότερο καύσιμο στα σχόλια που εμφανίζονται από καιρού στις εφημερίδες», εντούτοις παραδέχθηκε πως μία αύξηση είναι πάντοτε στα όπλα που κάθε τράπεζα έχει διαθέσιμα. «Όλες οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς, αυτή τη στιγμή θα έχουν εποπτικά κεφάλαια, τα οποία υπερβαίνουν τα μίνιμουμ, τα οποία απαιτεί ο επόπτης. Άρα, λοιπόν, δεν μιλάμε για αυξήσεις κεφαλαίων δυνητικές, οι οποίες θα ήταν παρόμοιες με αυτές που έγιναν το 2015 που ήταν αναγκαστικές, γιατί τότε μία αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη, για να επιζήσει ένας οργανισμός. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων γενικά δεν είναι ένας ‘μπαμπούλας’, που πρέπει να τον φοβόμαστε, είναι και αυτές, όταν είναι σε περιόδους κανονικότητας, μέσα στα εργαλεία, τα οποία εξετάζει κάθε τράπεζα για να προγραμματίζει τις μελλοντικές της πράξεις», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Άγνοια» για τα περί ΑΜΚ στην Πειραιώς δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα ταμειακά του Ταμείου του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε αρκετές αυξήσεις τραπεζών. «Δεν έχουμε ακόμα καμία τέτοια είδηση ότι έχει αποφασιστεί τέτοια αύξηση (σ.σ. από την Πειραιώς) και έτσι, δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα επί του θέματος. Περιμένουμε τις αποφάσεις της ίδιας της τράπεζας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΤΧΣ είναι μέτοχος, δεν είναι αυτός που κατευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις των τραπεζών. Η τράπεζα πρέπει να λάβει απόφαση, τι θέλει να κάνει και εάν κρίνει σκόπιμο να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου θα μας το θέσει υπόψη και θα πάρουμε τότε τις αποφάσεις μας», σημείωσε και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή η καθαρή θέση του Ταμείου, σύμφωνα με το ισολογισμό του, είναι περίπου στα πέντε δισ. ευρώ και το ταμειακό απόθεμα που διαθέτει είναι 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μας επιτρέπει αρκετές ενέργειες συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών».

Ως μία άσκηση κανονικότητας περιέγραψε με την σειρά του, την ΑΜΚ μιας τράπεζας ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, διαχωρίζοντας την διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν. «Όταν μιλάμε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν εννοούμε ανακεφαλαιοποίησης παλιάς εποχής, άλλων εποχών. Η ανακεφαλαιοποίηση είχε την έννοια κάποιας παρέμβασης του δημοσίου σε περίπτωση που έχει εντοπισθεί από τον τραπεζικό επόπτη μία έλλειψη εποπτικού κεφαλαίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία διευκολύνει αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι μία, εάν θέλετε, άσκηση κανονικότητας που μπορεί να κάνει η κάθε τράπεζα στο βαθμό που νιώθει ικανή, δυνατή με ένα πειστικό, αξιόπιστο σχέδιο να προσκαλέσει τον ιδιώτη επενδυτή να έρθει στα κεφάλαιά της, γιατί έχει ακριβώς σχέδια επέκτασης. Αυτή είναι μία σημαντική, θα έλεγα, διαφορά», τόνισε.

Ασυλία μελών ΤΧΣ

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στην Βουλή συγκέντρωσε το άρθρο που αφορά στην ασυλία των μελών του ΤΧΣ σε περίπτωση συμμετοχής σε μία επικείμενη ΑΜΚ.

«Δεν πρόκειται για ασυλία εάν συντρέχει λόγος και μάλιστα, εάν υπάρχει δόλος είναι καθήκον των μελών του Γενικού Συμβουλίου να εγκρίνουν την απόφαση για την άσκηση εγκλήσεως  και ποινικής διώξεως κατά των μελών που παρανόμησαν», σχολίασε το μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, για να προσθέσει: «Αυτό που δεν είναι εύλογο είναι να υπάρχει διακριτική μεταχείριση εις βάρος, εν προκειμένω, του ΤΧΣ για πράγματα όμοια με τα όσα κάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία έχει το ίδιο συμμετοχή. Δεύτερον, δεν είναι από πλευράς δικαιοπολιτικής εύλογο να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατάχρηση της ποινικής διαδικασίας, προκειμένου το Ταμείο, το οποίο έχει έναν περίοπτο ρόλο, να πιέζεται έξωθεν, μέσω της δαμοκλείου σπάθης της ασκήσεως ποινικών διώξεων, να πάρει ή για την ακρίβεια να μην πάρει αποφάσεις. Και το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν, να παραλύσει το Ταμείο και να μην παίρνει αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει, προκειμένου να επιτύχει την έξοδό του, ακριβώς γιατί φοβάται τις συνέπειες».

Την άποψη πως δεν παρέχεται ασυλία στα όργανα του Ταμείου με τις προτεινόμενες αλλαγές εξέφρασε ο κ. Βερύκιος. «Πρόκειται περί μίας προστασίας εναντίον κακόβουλων μηνύσεων, την οποία προστασία έχουν αυτήν τη στιγμή τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Το ΤΧΣ στην δραστηριότητα του, ιδίως τώρα στη φάση της αποεπένδυσης, είναι μία δραστηριότητα χρηματοοικονομικής φύσεως που εμπίπτει, εντελώς, στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες και δεν θεωρώ δίκαιο να μην υπάρχουν οι ίδιες εξασφαλίσεις εναντίον τέτοιων κακόβουλων μηνύσεων που υπάρχουν για τις τράπεζες. Προσθέτω δε, και θυμίζω ότι στην περίπτωση του Ταμείου έχουν και μία πρόσθετη υποχρέωση, δηλαδή, που υποχρεώνονται τα όργανα του Ταμείου να ακολουθήσουν μία διαδικασία με δύο εσωτερικούς συμβούλους διεθνούς κύρους κ.λπ.. Δηλαδή, η προστασία αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή, θα έλεγα, απ’ ότι για τις τράπεζες γενικά», υπογράμμισε.

Εσωτερικός δανεισμός

Το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού ενός επιχειρηματία ή ιδιώτη, προκειμένου διά αυτού του δανείου να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έθιξε η αντιπολίτευση, με σύσσωμους τους φορείς να καταδικάζουν μία τέτοια διαδικασία.

«Η αύξηση κεφαλαίων, μέσω δανείων, παροχή που μπορεί πιθανόν να δώσει μία τράπεζα, για να επιτύχει μία αύξηση, είναι παράνομο πλέον, δεν επιτρέπεται από τον επόπτη. Μέσα στις διοικήσεις των τραπεζών, στην κάθε τράπεζα, επειδή είναι συνειδητοποιημένοι για αυτή την πιθανή παράβαση, υπάρχουν διαδικασίες και κανονισμοί που μας δίνουν την ευκαιρία, ως διοικητικά συμβούλια, να εποπτεύουμε, να απαγορεύουμε και να αποτρέπουμε τέτοιες πιθανές παραβάσεις», σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου.

«Για την απαγόρευση αυτής της άκρως ανησυχητικής διαδικασίας, με την οποία μία τράπεζα μπορεί να δανειοδοτεί πρόσωπα, προκειμένου αυτά να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, προφανώς, αυτή η συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα έπρεπε να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί», ανέφερε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα και αποζημίωση ενοικίου -αναδρομικά- και για τις νέες επιχειρήσεις

«Πικρός καφές» (και) από τα Starbucks για την οικογένεια Μαρινόπουλου

Άρση lockdown: Λιανεμπόριο στις 22 ή 29 Μαρτίου με SMS – Ακολουθούν σχολεία και εστίαση