Ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων που με βάση κάποια σενάρια δεν αποκλείεται εφέτος να «αγγίξει» τα επίπεδα του 2021, ήτοι περί τα πέντε δισ. ευρώ, πυροδοτεί το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της οριστικής άρσης των μέτρων στήριξης, της εκτίναξης του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Αν και επισήμως οι εμπλεκόμενοι φορείς – εγχώριοι και διεθνείς επόπτες, τράπεζες και servicers – εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εστιάζοντας στη θετική συμπεριφορά των δανειοληπτών το α’ τρίμηνο του 2022, εντούτοις η αγορά φαίνεται πως έχει ήδη αναβαθμίσει σε «κόκκινο» το επίπεδο του συναγερμού, αναζητώντας τρόπους ανάσχεσης του προβλήματος.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι εκτιμήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας κυμαίνονταν στα 11 δισ. ευρώ έως το 2024, στοκ που θα αυξηθεί περαιτέρω εάν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω.

«Δέκα χρόνια κρίσης και αμέσως μετά η πανδημία. Δύο χρόνια πανδημικής διαταραχής και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσθετες διαταραχές που φέρνει, πολλές φαίνεται, μάλιστα, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τα κρατικά μέτρα στήριξης και οι δικές μας παράλληλες πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, ώστε να μην έχουμε νέο κύμα ‘κόκκινων’ δανείων που πολλοί φοβούνταν και προέβλεπαν», τόνισε στο 4th NPL Summit ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), κ. Τάσος Πανούσης, για να προσθέσει: «Σήμερα και πάλι απαιτείται να κινηθούμε πριν μας προλάβουν τα γεγονότα. Να συνεργαστούμε, δηλαδή, δημόσιοι φορείς, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και δανειολήπτες, ώστε να μην επηρεαστούν, κατά το δυνατό, οι ομαλές αποπληρωμές και να μην δούμε τώρα κύμα αθετήσεων των δανειακών
υποχρεώσεων. Είναι κρίσιμο προπάντων για την οικονομία».

«Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της οριστικής απόσυρσης – εντός του 2022 – των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία.

Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία των ΜΕΔ, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε την πραγματική επίπτωση των τιμών και, ως εκ τούτου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών», υπογράμμισε με την σειρά της, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές ΜΕΔ και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. «Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η ΤτΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», κατέληξε.

Για αυξημένη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έκανε λόγο από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Melfin Α.Ε. & EDS Α.Ε. και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), κ. Άγγελος Αγγελίδης, καθώς:

1) Βγαίνουν από τα προγράμματα επιδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων – «Γέφυρα 1 και 2» – και μπαίνουν στην περίοδο της υποχρεωτικής καταβολής των δόσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του «Γέφυρα 1» έχουν λάβει στήριξη 82.000 δανειολήπτες, με δάνεια έξι δισ. ευρώ και μέσω του «Γέφυρα 2» 13.000 δανειολήπτες, με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια.

2) Οι επιχειρήσεις μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να προβούν στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών που ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ.

3) Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές.

4) Σύντομα αναμένεται να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια φόρου της εφετινής χρονιάς.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώνονται ως εξής: Προηγούνται οι λογαριασμοί και ακολουθούν οι δανειακές υποχρεώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπόλοιπες οφειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύξηση επιτοκίων

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις μακροοικονομικές της προβλέψεις, οι οποίες προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις, ωστόσο, εξακολουθούν να δείχνουν θετική ανάπτυξη, 2,7% το 2022 και πάνω από 2% το επόμενο έτος. Αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό σενάριο από αυτό που αντιμετωπίζαμε στην αρχή της πανδημίας, με την προοπτική της βαθύτερης ύφεσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία, καλώντας, ωστόσο, τις τράπεζες να «προσδεθούν» και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει την οικονομία και μία ξαφνική αύξηση των επιτοκίων κάνει τις αγορές πιο ασταθείς. «Η προοπτική εξομάλυνσης των επιτοκίων είναι θετική για τις τράπεζες, τις κάνει πιο κερδοφόρες.

Προφανώς, η ίδια δυναμική θα μπορούσε, επίσης, να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστωτική ποιότητα, καθώς ορισμένοι δανειολήπτες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», συνέχισε.

Όπως είχε γράψει το newmoney, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο στο 3,04%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 698 ευρώ.

Μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα η δόση θα ανέλθει στα 723 ευρώ (επιπλέον 25 ευρώ/μήνα), ενώ εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4,04%, τότε η δόση διαμορφώνεται στα 748 ευρώ (+50 ευρώ/μήνα). Εάν η διάρκεια του δανείου έχει οριστεί στην 20ετία, τότε η αρχική δόση των 563 ευρώ αυξάνεται στα 588 ευρώ και 614 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για δάνεια 30ετίας η μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί κατά 28 ευρώ και 57 ευρώ σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50% ή 1% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Στην Αθήνα funds με διαθέσιμα άνω των 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Τα φρέσκα γκάλοπ, οι δοσατζήδες, οι «γαμπροί» για το Milos Hotel, o γρίφος του ΟΤΕ και ο βασιλεύς της αγοράς Ι.Χ. 

Ποιες αλυσίδες επεκτείνονται τώρα στην Ελλάδα – Τα ενοίκια στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες (γράφημα)