Ήταν 1911 όταν η Θηρεσία Περαγάλλου περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα της Εθνικής Τράπεζας, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα υπάλληλο που προσελήφθη «διά βοηθητικάς εργασίας». Λίγα χρόνια αργότερα – το 1916 – η διοίκηση της τράπεζας αποφασίζει τη συστηματική ένταξη γυναικών στην υπηρεσία, ενώ το 1924 δημιουργείται ο «Σύλλογος των εν τη Εθνική Τραπέζη Εργαζομένων Γυναικών». Μέχρι το 1930 στην ΕΤΕ απασχολούνταν 379 γυναίκες δίπλα σε 1.432 άνδρες. 

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη αυτή κίνηση στήριξης της ισότητας των δύο φύλων, η οποία, μάλιστα, συνέπεσε χρονικά και με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Εθνική Τράπεζα θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα συμπερίληψης και ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον. «Αυτά τα 112 χρόνια έχουν αλλάξει εντυπωσιακά πολλά πράγματα. Η τράπεζα έχει επιτύχει άλματα», επισημαίνει σε συνέντευξή της στο newmoney η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Χριστίνα Θεοφιλίδη, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό.

Πιο αναλυτικά, στην ΕΤΕ:

Απασχολούνται εννέα διαφορετικές εθνικότητες, αλλά και τέσσερις διαφορετικές γενιές.

  • Το 54% του ανθρώπινου δυναμικού της είναι γυναίκες
  • Το 31% του Διοικητικού Συμβουλίου είναι, επίσης, γυναίκες
  • Στην κεντρική διοικητική ομάδα βρίσκονται οκτώ γυναίκες και
  • Στις ανώτερες θέσεις του δικτύου των καταστημάτων το 58% είναι γυναίκες

«Είναι φανερό πως η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών στο  εργασιακό γίγνεσθαι συνιστούν πράγματι θεμελιώδες κομμάτι της φιλοσοφίας μας και απολύτως συνυφασμένο με την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ΕΤΕ», τονίζει η κυρία Θεοφιλίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, η στήριξη των γυναικών και οι ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό στίβο αποτελούν μοναδική επιλογή, εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε μία πλήρως συμπεριληπτική οικονομία και κοινωνία, για να έχουμε περισσότερες δυνάμεις δημιουργικότητας στην κοινωνία και καλύτερα παραγωγικά αποτελέσματα στην οικονομία. «Οφείλω να πω ότι κάθε χρόνο σημειώνεται αισθητή πρόοδος, ως προς τη θέση, το ρόλο και την καταξίωση των γυναικών, αλλά απομένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν στη χώρα μας, από την πολιτεία, τις επιχειρήσεις, από όλους μας», εξηγεί ξ κυρία Θεοφιλίδη και προσθέτει: «Εφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στο πώς η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έμφυλου ψηφιακού χάσματος και στη γενικότερη γεφύρωση των ανισοτήτων. Εν προκειμένω, έχουμε χρέος να ενισχύσουμε αφενός, τις ψηφιακές δεξιότητες των γυναικών και αφετέρου, να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε τους αντίστοιχους αποκλεισμούς».

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη

«Κλειδί» η διαπαιδαγώγηση

Σταδιοδρομώντας στο χρηματοπιστωτικό κλάδο που για αρκετά χρόνια θεωρούνταν – και ήταν – ανδροκρατούμενος, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονταν – έως ένα βαθμό – και με το γεγονός ότι ήταν γυναίκα ήταν πολλές. Όπως, άλλωστε, παραδέχεται η κυρία Θεοφιλίδη, οι προκαταλήψεις και τα παλαιά στερεότυπα αργούν να ξεπεραστούν. «Γνώρισα όντως ορισμένες τέτοιου τύπου δυσκολίες στην αρχή, αλλά είχα το θάρρος και την ενθάρρυνση από το περιβάλλον μου να τις αντιμετωπίσω», επισημαίνει στο newmoney, εστιάζοντας στις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί σήμερα στην παιδεία, την τεχνολογία, την κοινωνική μας κουλτούρα. «Κομμάτι σημαντικό αυτών των αλλαγών είναι και η διαπαιδαγώγηση των νέων γυναικών για την οικονομική τους ανεξαρτησία, για τη συμμετοχή στις αποφάσεις, στη δημιουργία και την επιτυχία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους, τους νέους επαγγελματίες, γυναίκες και άνδρες, να δημιουργήσουν νέα πρότυπα ισορροπίας, αλληλοϋποστήριξης και σεβασμού μεταξύ των δύο φύλων. Νέα πρότυπα εξέλιξης και επιτυχίας, στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία μας», εξηγεί.

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη φορά στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Bloomberg. Αυτός έχει ως στόχο την καταγραφή των επιδόσεων των εταιρειών που έχουν δεσμευθεί στη διαφάνεια και στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, μέσω πολιτικών και δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕ στηρίζει τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα σε κάθε της μορφή και βάση, όπως, μεταξύ των άλλων, την επιχειρηματικότητα των νέων και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. «Ειδικότερα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα γνωρίζουμε καλά και έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι βιώσιμη και επικερδής, καινοτόμα και ανταγωνιστική. Δουλεύουμε πολύ συστηματικά στο δρόμο αυτό», υπογραμμίζει η κυρία Θεοφιλίδη και συνεχίζει: «Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στοχευμένη στήριξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε διοικούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες είτε ανήκουν σε γυναίκες και διοικούνται από γυναίκες».

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Μαμιδάκη: To χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας, η πτώση της και οι πλειστηριασμοί (pics)

Στην Dimand το project των 80,9 εκατ. ευρώ για τα Δικαστήρια Πειραιά

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μετράνε και ζυγίζουν, η ΔΕΗ κλείνει το deal με την Enel, η Κασσιόπη αλλάζει χέρια, η πλωτή μαρίνα της Κέρκυρας και ο χαμός στις Ασφάλειες