Τα soft data δείχνουν όλο και περισσότερο σημάδια αδυναμίας σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, επισημαίνει η αμερικανική Citigroup.

Οι ανισορροπίες ζήτησης – προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία και επιδεινώθηκαν από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσαν να κρατήσουν το κλίμα υπό έλεγχο βραχυπρόθεσμα. Η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να μετριαστεί και η απόκλιση μεταξύ τομέων και περιφερειών θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εκτιμά η τράπεζα στο τελευταίο της report.

Ένας μεγάλος αριθμός δεικτών soft data (σ.σ. έρευνες για τις επιχειρήσεις, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, μεταβλητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς και στατιστικά στοιχεία για την εργασία) παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας.

Τα πρόσφατα στοιχεία που βασίζονται στο κλίμα και σε έρευνες δείχνουν σημάδια μετριοπάθειας, με τις εκπλήξεις να γίνονται αρνητικές και τα στοιχεία να ενισχύονται. Τόσο οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν κορυφωθεί στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η επιβράδυνση της Κίνας και η αύξηση των περιπτώσεων μετάλλαξης Δέλτα σε όλες τις οικονομίες αποδυναμώνουν τη ζήτηση, ενώ τα παγκόσμια προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επηρεάζουν το κλίμα.

Η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης θα μπορούσε να μετριαστεί και έχει ήδη μεταφραστεί σε ήπιες υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021.

Οι τάσεις των μη δεσμευτικών στοιχείων δείχνουν επίσης ότι η απόκλιση στην ανάκαμψη θα μπορούσε να επιδεινωθεί μεταξύ τομέων και περιφερειών.

Κλίμα πέραν της μέγιστης αισιοδοξίας

Στην έκθεση της Citigroup του Ιουλίου, η τράπεζα σημείωσε ότι οι οικονομικοί δείκτες ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στην «κορύφωση της αισιοδοξίας», καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάκαμψη αμβλύνονται.

Στις ΗΠΑ, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ υποχώρησε μετά την επίτευξη ιστορικού υψηλού τον Ιούλιο. Στις αναδυόμενες αγορές, τόσο οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όσο και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν κορυφωθεί.

Τα πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα ήταν αδύναμα λόγω i) των ανησυχιών που προκαλούνται από την πολιτική και ii) της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει επαναφέρει την επιφυλακτικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτό το στοιχείο, εξηγεί η Citi, δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τη ζήτηση από την Κίνα, όπως φαίνεται από τη σχέση μεταξύ του δείκτη LKQ και των προσδοκιών Ifo της Γερμανίας. Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI από την Κίνα ήταν απογοητευτικά, ιδίως για τον μη μεταποιητικό τομέα.

Υπάρχουν ενδείξεις για άμβλυνση των συμφορήσεων στον εφοδιασμό, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό μικτές και τα προβλήματα παραμένουν, όπως υποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI των ΗΠΑ.

Η αποδυνάμωση των soft data υποδηλώνει ότι η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους γύρους αναθεώρησης των προβλέψεών της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και  η ανάκαμψη στους τομείς των υπηρεσιών που είναι προσανατολισμένοι προς τον καταναλωτή, παραμένει ευάλωτοι σε κρούσματα νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού.

Όσον αφορά τις περιφερειακές διαφορές, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της Citigroup σημειώνουν ότι η έκταση των οικονομικών μόνιμων ζημιών και της ανάκαμψης θα είναι άνισα κατανεμημένη και θα εξαρτάται από τη δομή μιας οικονομίας, τη διαθεσιμότητα πόρων και την προσαρμοστικότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία.

Διαβάστε ακόμη

Marvin Independence: Το «θρίλερ» και πώς άλλαξε χέρια το oil tanker των $14 εκατ.

Θεόδωρος Κόντες: Ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια για την κρουαζιέρα το επόμενο διάστημα

Apple: Αναβάλλεται το αμφιλεγόμενο app για την παιδική κακοποίηση