Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε ο οίκος DBRS Ratings, ο οποίος πλέον τοποθετεί την αξιολόγηση της ελληνικής τράπεζας στο B (high) από B προηγουμένως. Το outlook παράλληλα, χαρακτηρίστηκε ως «σταθερό».  

Σύμφωνα με την ανάλυση της καναδικής εταιρείας, η θετική αναθεώρηση της Πειραιώς αντανακλά την πρόσφατη αισθητή βελτίωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι παραμένει αδύναμη σε σύγκριση με τα διεθνή standards. 

Η άποψη του DBRS είναι ότι η ελληνική τράπεζα θα πρέπει να «κρατήσει» ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου (risk profile) σε σχέση με το παρελθόν, ακόμη και όταν ενσωματώσει τις αυξημένες πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο αδύναμη ανάπτυξη.  

Αυτό θα βοηθήσει, εξηγεί μεταξύ άλλων, ώστε η Πειραιώς να συνεχίσει την απομείωση του κινδύνου, την επέκταση του πιστωτικού χαρτοφυλακίου, αλλά και την καλύτερη κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). 

Επίσης, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας, η οποία στηρίζεται από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίων και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος. Για τους ίδιους λόγους, δε, ο καναδικός οίκος προσβλέπει στην παραγωγή ισχυρότερων κερδών.  

Στο report του DBRS, παράλληλα, γίνεται λόγος για το εύρωστο δίκτυο εγχώριας λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπως και στην ήπια διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. «Θεωρούμε ότι η χρηματοδοτική θέση και η ρευστότητα του Ομίλου είναι υγιής, παρότι παραμένουν δυνητικά ευάλωτες στα σοκ». 

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης εστιάζει και στα υψηλά επίπεδα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στην κεφαλαιακή δομή της τράπεζας, τα οποία χαρακτηρίζει ως μια «πιο αδύναμη μορφή κεφαλαίων».  

Διαβάστε επίσης

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη 

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)