ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολες στιγμές για το εμπορικό real estate

«Το εμπορικό real estate πιθανώς θα περάσει δύσκολες στιγμές τα επόμενα χρόνια» προειδοποίησε ο CEO της γερμανικής τράπεζας

Για δύσκολες στιγμές στα εμπορικά ακίνητα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, ο οποίος παρέπεμψε στα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Παρότι η έκθεση της γερμανικής τράπεζας είναι εν πολλοίς περιορισμένη (19 δισ. ευρώ), όπως διευκρίνισε, ο αντίκτυπος του αυξημένου κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της κατ’ οίκον εργασίας επιβαρύνουν αισθητά την αγορά του εμπορικού real estate.

«Είναι ένας κλάδος, ο οποίος αξίζει να τον προσέχουμε» τόνισε, μιλώντας στο Bloomberg TV. «Το εμπορικό real estate πιθανώς θα περάσει δύσκολες στιγμές τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε.

Τα εμπορικά ακίνητα, αυτήν την στιγμή, βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών, καθώς η εκτόξευση του κόστους δανεισμού -ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών- απειλεί με χρεοκοπία αρκετές εταιρείες του κλάδου.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (ΕΚΤ) έχει επιταχύνει τις έρευνες για τον βαθμό έκθεσης των τραπεζών στον επίμαχο κλάδο, προσπαθώντας να διαπιστώσει την έκταση των κινδύνων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Deutsche Bank εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το σενάριο μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να έχουν βαρύ αντίκτυπο στις προοπτικές της οικονομίας, με τον Σούινγκ να προειδοποιεί για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2024 και του 2025.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα στηρίξουν το ΑΕΠ κόντρα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του ενεργειακού κόστους.

Διαβάστε ακόμα

Τα πολεμικά σενάρια, ο καυγάς Οικονόμου-Παληού, η Lamda ετοιμάζει τα malls, ο εφοπλιστικός γόνος και τα εστιατόρια

«Χτίζουμε ξανά το story της Intralot» – Οι στόχοι στις ΗΠΑ, η ΑΜΚ και οι 3+1 πυλώνες ανάπτυξης (pics)

Ενεργειακός «πυρετός»: «Φωτιά» οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""