Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ζητήσει από τις τράπεζες να παρέχουν εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορεί να διενεργεί συχνότερους ελέγχους αναφορικά με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν πιθανά σοκ με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στην ιταλική Milano Finanza, ο Αντρέα Ενρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ενρία επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι μεν ισχυρότερες από ότι στο παρελθόν, όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «ευαίσθητη φάση» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλότερου πληθωρισμού και της ταχείας ανόδου των επιτοκίων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, κάτι που θα απασχολήσει ιδιαίτερα και την ΕΚΤ στο πλαίσιο των δοκιμών των stress tests.

«Αποφασίσαμε πως από το Σεπτέμβριο θα στέλνουμε στις τράπεζες ένα αίτημα παροχής πληροφοριών σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να έχουμε πιο φρέσκα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε καλύτερα τις εξελίξεις στα θέματα ρευστότητας» εξήγησε ο Ενρία.

Σύμφωνα με το τωρινό πλαίσιο, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες για τη ρευστότητα τους στην ΕΚΤ σε μηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες και ο Ενρία δήλωσε αισιόδοξος πως θα δείξουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τις αντοχές να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ο κύριος Prada στις ελληνικές θάλασσες – Η άφιξη με lear jet, οι «αψιμαχίες» στο νερό και το custom made σκάφος (pics + vid)

Οικογένεια Λιβάνη: Βγαίνει στο σφυρί η «Ελληνική Ρίζα» (pics)

Πού πάει για διακοπές η πλούσια ελίτ του 1% – Και η Ελλάδα στους top προορισμούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ