Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη διάθεση κερδών της χρήσης 2025 και τη λύση αποθεματικών για διανομή στους μετόχους, σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 30ης Απριλίου 2026.

Συγκεκριμένα, στους Μετόχους θα διανεμηθεί σε μετρητά συνολικό ποσό €263.897.800 (μικτό ποσό) ή €0,2885027094 ανά μετοχή (μικτό ποσό).

Το ως άνω προς διανομή ποσό που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το ποσό που αντιστοιχεί στις 17.001.934 ίδιες μετοχές που κατέχει η Τράπεζα, και διαμορφώνεται τελικώς στο μικτό ποσό €0,2939667083 ανά μετοχή.

Από το ως άνω μικτό ποσό θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5% βάσει του άρθρου 64 του Ν.4172/2013, όπως ισχύει, και συνεπώς το καθαρό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ανέλθει σε €0,2792683729 ανά μετοχή (με την εξαίρεση ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για Μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις, όπως βάσει των άρθρων 46, 48 και 63 του Ν. 4172/2013).

Ημερομηνία αποκοπής, από την οποία οι μετοχές της Τράπεζας θα διαπραγματεύονται στο Euronext Athens (πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών) χωρίς το δικαίωμα λήψης του προς διανομή ποσού, ορίζεται η Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2026.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι Μέτοχοι της Τράπεζας στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η Euronext Securities Athens (πρώην ATHEXCSD) την Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2026 (ημερομηνία καταγραφής).

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του ανωτέρω ποσού ορίζεται η Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2026.

Η καταβολή του ανωτέρω ποσού, θα πραγματοποιηθεί μέσω της πληρώτριας τράπεζας, ως ακολούθως:

1. Μέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές εταιρείες), σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της Euronext Securities Athens και τις σχετικές αποφάσεις της.

2. Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής του ανωτέρω ποσού σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό της Euronext Securities Athens, η διαδικασία πληρωμής θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων.

Ποσά – κατά τα ανωτέρω – που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η ως άνω διανομή στους μετόχους έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 08/06/2026.

Διαβάστε ακόμη

Θα θαμπώσουμε τον ήλιο; Η επιστήμη πίσω από την πιο αμφιλεγόμενη ιδέα για το κλίμα

Η Intesa Sanpaolo καταθέτει προσφορά €30,6 δισ. ευρώ για τη Monte Paschi μετά τη BPM

Το 2027 ανοίγει το νέο project άνω των 100 εκατ. ευρώ του Ναγκίμπ Σαουίρις στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα