Τράπεζες

Eurobank Equities: Η δυναμική βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να εξασθενίσει στις εγχώριες τράπεζες

  • newsroom


Η τιμή στόχος για την Alpha Bank (χωρίς να έχει σταθμίσει την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 0,8 δισ. ευρώ) είναι τα 1,58 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 3,23 ευρώ - Για την Πειραιώς, η τιμή στόχος είναι στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή

Με συστάσεις αγοράς για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και ουδέτερη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει η Eurobank Equities, που δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά στις εκτιμήσεις της και τις τιμές στόχους της για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank (χωρίς να έχει σταθμίσει την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 0,8 δισ. ευρώ) είναι τα 1,58 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 3,23 ευρώ. Για την Πειραιώς, η τιμή στόχος είναι στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή. Τα περιθώρια ανόδου είναι 32% για την Alpha Bank, 19% και 18% για τις ΕΤΕ και Πειραιώς.

Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις της παραμένουν στη συντηρητική πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως ανοδικοί. Η μείωση των NPEs και η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας είναι οι βασικοί καταλύτες για το μέλλον, κατά την άποψή τους. Το re-rating των τραπεζικών μετοχών θα συνεχιστεί, αλλά από πλευράς τακτικής η Eurobank Equities εμφανίζεται πιο προσεκτική και επισημαίνει ότι δεδομένης της απότομης επαναξιολόγησης τους τελευταίους μήνες, η δυναμική πολύ βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να εξασθενίσει. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στις 0,4 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) για το 2022, έκπτωση της τάξεως του 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας της ΕΕ.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών εξυγίανσης θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της σχετικής διαφοράς αποτίμησης και βλέπει περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις των τραπεζών σχετικά με τα NPEs και την κερδοφορία (δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων RoE μεταξύ 5% και 10% για το 2022).

Η Eurobank Equities επισημαίνει για τα νέα στρατηγικά σχέδια ότι η προωθούν την ταχύτερη εξυγίανση με ταυτόχρονη διατήρηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και αποτελούν μεγάλα βήματα επιστροφής προς την κανονικότητα. Οι προβλέψεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα εποπτικά κεφάλαια θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, με τον μέσο δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 14% περίπου σε επίπεδο τομέα το 2022 σε βάση μετά την εξυγίανση.

Αναφορικά με την ανάκαμψη των κερδών στον ορίζοντα η Eurobank Equities εξηγεί ότι είναι σημαντικό ότι η ταχεία μείωση των NPEs αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις και το κόστος τους από το 2022, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια, με το δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) να εκτιμάται πάνω από 5%.

Η Eurobank Equities θεωρεί το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία και τις τράπεζες. Το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια αλλαγή παραδείγματος μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς ένα εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης. Οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση των σχετικών έργων πρόκειται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για πιστώσεις (κατά 18 δισ. ευρώ σύμφωνα με την AB Economic Research), ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλες πηγές εσόδων.

Τέλος, τα εποπτικά κεφάλαια δέχθηκαν πιέσεις λόγω των τριμηνιαίων ζημιών και του ΔΠΧΑ 9. Οι τράπεζες τόνισαν ότι τα NPEs λόγω του Covid-19 θα πρέπει να διαμορφωθούν χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

Διαβάστε ακόμη

Οι (…τελειώστε στα γρήγορα) επιτροπές, οι τραπεζίτες που… μετακομίζουν στο Ελληνικό, το θρίλερ με τα «κόκκινα» της Εθνικής και το ακίνητο του Εμπειρίκου στο Ψυχικό 

Γιατί η Amazon και ο πλουσιότερος Ασιάτης κονταροχτυπιούνται;

Κάρολιν Έβερσον: H αποχώρηση από το Facebook της γυναίκας που ενσωμάτωσε τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα