Οι παγκόσμιες προκλήσεις, οι οποίες εμφανίζονται στον δρόμο της μετάβασης προς την Πράσινη Οικονομία, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Φωκίωνα Καραβία, διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, και του καθηγητή του Columbia University, Τζέφι Σαξ, στο πλαίσιο του  7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Απαιτείται μία μακροχρόνια στρατηγική για τη πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής, προσθέτοντας ότι «όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν συμβάλουν σε αυτή την μακροχρόνια στρατηγική». «Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». «Θα είναι καταστροφή η συνέχιση του πολέμου για την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Δε θα υπάρξει νικητής στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να λήξει και αυτή η κρίση είναι η δημοκρατία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Σαξ ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της στη ΝΑ Μεσόγειο μέσω της προώθησης των υποδομών για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και την Κύπρο. 
 
Όσον αφορά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2, δήλωσε πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι περισσότερο καθαρός από ποτέ. Τα βασικά στοιχεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση πλέον. Καθαρή ενέργεια. Εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης, εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας και των κτιρίων, με τη χρήση καθαρών καυσίμων». Όπως είπε: «Δεν ανησυχώ για τον επόμενο χρόνο, αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα ήθελα να δω ένα δεκαετές πλαίσιο με μακροχρόνιες προτάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα έχουμε καταφέρει τη μείωση του 55% ως το 2030 και αν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους της πράσινης συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως στόχο τα μέσα του αιώνα. Είναι ένα πλαίσιο αλλά δεν είναι σχέδιο. Πρέπει να μιλάμε για έναν Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σχεδιασμό». «Η ατζέντα είναι δεδομένη, αλλά δεν υλοποιείται με τον ρυθμό που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων», ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης αλλαγών στο «Χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πολλά επίπεδα». 
 
Από  την πλευρά του ο επικεφαλής της EurobankΦωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι «σίγουρα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση», ενώ έκανε λόγω για την ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ, με μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Η Ευρώπη πρέπει να μεταβεί σταδιακά σε άλλες μορφές ενέργειας και να σκεφθεί και την πυρηνική ενέργεια». Όπως είπε ο κ. Καραβίας πως «είναι τεράστια η ευθύνη των τραπεζών στην Πράσινη Οικονομία. Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμους πελάτες και να λειτουργούμε σε βιώσιμη οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η τράπεζα καλείται να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές CO2». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ήδη δεσμεύονται κεφάλαια για πράσινα έργα, ενώ στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι κάτω από 5% άρα έχουν όφελος αυτές οι χρηματοδοτήσεις». 
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε κι αυτός, από την πλευρά του, την ανάγκη ένταξης τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, όπως είπε πως «ως τράπεζα είμαστε έτοιμοι να σκεφθούμε τη χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων υποδομής όπως οι ηλεκτρικές διακρατικές διασυνδέσεις». Όσον αφορά την στρατιωτική εισβολή ανέφερε πως «ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η διπλωματία». Επιπλέον, τόνισε ότι  «το ενεργειακό κόστος θα είναι υψηλό στην Ευρώπη. Θα δούμε μία μικρή μείωση, αλλά δε θα επιστρέψουμε στις τιμές που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια». Ενώ, τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και από αυτή την κρίση. 

Διαβάστε ακόμη:

Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμό 5,2% «βλέπει» για το 2022 η ΤτΕ – Το δυσμενές σενάριο (upd)

Τσακλόγλου: Οι 3 βασικές αρχές για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Viber: Παρουσίαση νέων ψηφιακών εργαλείων για επιχειρήσεις στην Αθήνα