Τράπεζες

Φωκίων Καραβίας: Τράπεζα της Ανάπτυξης η Eurobank

  • newsroom


Καθοριστικός ο ρόλος των επιχειρήσεων για τις αισιόδοξες προοπτικές της οικονομίας - Η προσαρμογή στα κριτήρια του ESG, αποτελεί βασική παράμετρο

Ενώ, από το 2009 μέχρι και το 2019, πάνω από μια δεκαετία, η λέξη που προσδιόριζε την κατάσταση της Ελλάδας ήταν η «κρίση», ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, ήταν η λέξη «πανδημία», σήμερα όλοι συζητούν και αναφέρουν όλο και πιο συχνά, ως λέξη-κλειδί, την «ανάπτυξη». Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο ορόσημο, γιατί δεν περιμένουμε απλώς τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή φάση, κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και διαρκών υποτροπών. Περιμένουμε τους υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας που έχει δει η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 – και μάλιστα σταθερούς και διατηρήσιμους για πολλά, συνεχή έτη.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στα φετινά Growth Awards, τα 5α στη σειρά, που συνδιοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton.

Ο κ. Καραβίας απαρίθμησε μια σειρά από λόγους που δικαιολογούν την προσδοκία μιας ισχυρής και μακράς αναπτυξιακής πορείας.

Πρώτον, όλοι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες υπογραμμίζουν το κλίμα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Κάτι που είναι εμφανές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Κάτι που υποστηρίζεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις που γίνονται σε αποτιμήσεις που μας εκπλήσσουν θετικά.

Δεύτερον, από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Στην Eurobank, είμαστε ευτυχείς που πρώτοι εμείς ανοίξαμε το δρόμο και όλοι ακολούθησαν. Και πρώτοι εμείς έχουμε ήδη φτάσει στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε μονοψήφιο δείκτη NPLs, στο 7,5%. Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα έχει μονοψήφιο δείκτη εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει, μαζί με άλλους παράγοντες, στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 18 μήνες», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Τρίτον, υπάρχει αφθονία διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά έργα. Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάπτυξης – μια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία για την Ελλάδα, που με το ύψος των κεφαλαίων του και την επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίησή τους, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και σε στοχευμένες δομικές αλλαγές, όπως η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Είναι επίσης το ΕΣΠΑ, είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις που αυξάνονται κάθε μήνα, είναι τα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που στηρίζουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Καραβίας πρόσθεσε έναν ακόμη λόγο που κατά την εκτίμησή του δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά και ο καθοριστικός ρόλος του θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος αυτός, όπως είπε, είναι οι δυναμικές, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από τη μεγάλη, δεκαετή δοκιμασία, οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν, προσαρμόστηκαν και αρκετές (αυτό συχνά παραβλέπεται) επεκτάθηκαν και αναπτύχθηκαν, έχουν διαμορφώσει χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν σήμερα, στην αναπτυξιακή φάση, να κοιτάξουν πολύ ψηλά. Έχουν μάθει σε βάθος τον κλάδο τους, τις αγορές, τους πελάτες τους. Έχουν κατανοήσει πώς πρέπει να κινείται μια επιχείρηση σε κάθε φάση του οικονομικού κύκλου. Έχουν χτίσει βαθιές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές τους, με τους πελάτες τους, με τους πιστωτές και με τους ίδιους τους εργαζομένους τους. Επομένως, διαθέτουν πλέον, όλες τις προδιαγραφές για να επιδιώξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους, στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς αγορές – χωρίς να έχουν το βαρίδι του ρίσκου χώρας και της δυσπιστίας που συνόδευε για μακρά περίοδο τις συναλλαγές με την Ελλάδα.

Η Eurobank Τράπεζα της Ανάπτυξης

«Οι ορίζοντες είναι λοιπόν ανοιχτοί. Τέτοιες επιχειρήσεις θα χρειαστούν την αμέσως επόμενη περίοδο κεφάλαια και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία για να κάνουν το επόμενο βήμα που εκείνες θα επιλέξουν και θα αποφασίσουν. Πιστεύουμε πως στον αναπτυξιακό κύκλο, αυτή είναι η κεντρική ευθύνη και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος. Από την πλευρά μας, στη Eurobank από καιρό τώρα εστιάζουμε σε αυτή την κατεύθυνση όλο τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι. Στα δύσκολα χρόνια δεσμεύτηκα δημόσια και αποδείξαμε στην πράξη, ότι κανένα σημαντικό, στέρεο και βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο δεν έμεινε στα χαρτιά επειδή δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο σήμερα και στο μέλλον. Και ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές», είπε ο κ. Καραβίας.

Όπως είπε, η Eurobank χρηματοδοτεί τόσο μεγάλα επενδυτικά έργα, αλλά και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των πελατών της, ώστε να έχουν προβάδισμα στην αξιοποίηση των ευκαιριών που φέρνει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος. Ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, βήματα απαραίτητα για τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. Και δρα ως χρηματοδότης αλλά και σύμβουλος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δράσεις που διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους, το ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησής τους.

«Γιατί σε αυτό τον αναπτυξιακό κύκλο, και στην Ελλάδα και διεθνώς, η προσαρμογή στα κριτήρια του ESG, αποτελεί βασική παράμετρο. Τόσο για εμάς, ως τράπεζα, καθώς τα κριτήρια αυτά λαμβάνονται πλέον υπόψη στην πιστωτική αξιολόγηση των χορηγήσεων, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις, το σύνολο της οικονομίας», είπε ο κ. Καραβίας, καταλήγοντας: «Εδώ και χρόνια έχουμε δηλώσει πως η Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης. Το πρώτο μέλημά μας σήμερα, είναι να στηρίξουμε και να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και της οικονομίας, χέρι-χέρι με τις πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Γιατί η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους. Πρωτοπόρους, όπως οι επιχειρήσεις που θα βραβεύσουμε στα Growth Awards».

Διαβάστε περισσότερα

Στο 1,1 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια από μορατόρια 17 δισ. – Ισχυρή αρωγή από το «Γέφυρα 1»

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Κρίση στην Ενέργεια: Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται για τα νοικοκυριά – Ανακοινώσεις την Παρασκευή στις 11:00