Το καλοκαίρι του 2022 ο κόσμος γνώρισε τις «πυρκαγιές -τέρατα» που εξαπλώνονται με φρενήρεις ρυθμούς λόγω της ξηρασίας, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα και -παρά τις πυροσβεστικές προσπάθειες- είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Όπως εξηγεί στο newmoney η οικονομολόγος και πρώην αν. Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Nadine Baudot-Trajtenberg, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προϊδεάζουν ότι οι μέρες της αυξημένης επιφυλακής είναι ακόμα μπροστά.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για να ανησυχούμε» μας είπε. «Πρώτον, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι πραγματικά παγκόσμια, γεγονός που ανοίγει διαύλους μετάδοσης κρίσης- κάτι που είδαμε φυσικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, η κατάρρευση της SVB δείχνει πώς η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επηρεάζει τους ισολογισμούς και ότι και πάλι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους.  Επιπλέον, βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η στιγμιαία διάδοση γεγονότων ή φημών συνδυάζεται επίσης με τη δυνατότητα του καθενός να μεταφέρει τα κεφάλαιά του με το πάτημα ενός δακτύλου, πολύ περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Δεν χρειάζεται κανείς να περιμένει στην ουρά έξω από ένα τραπεζικό κατάστημα για να προσπαθήσει να βγάλει τα χρήματά του. Αυτό μπορεί να ενισχύσει και να επιταχύνει οποιαδήποτε, ακόμη και αβάσιμη, φήμη που επηρεάζει τις τράπεζες. Όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επηρεάζονται από τις αναταράξεις του τελευταίου έτους. Η διαχείριση του κινδύνου θα είναι πιο σημαντική για τους επενδυτές από την αναζήτηση ασφαλών θέσεων – και αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε αφενός ότι το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών μας στοιχείων είναι ευρέως κατανεμημένο και αφετέρου ότι δεν είναι αδικαιολόγητα μοχλευμένο ούτε βρίσκεται σε πολύ μοχλευμένα ιδρύματα.»

Οι συνθήκες που ευνοούν το ξέσπασμα νέων “πυρκαγιών” θα συνεχιστούν, όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των οικονομιών, αλλά και για την ευημερία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επομένως πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ζημία» σημειώνει. «Η σύσφιξη των δημόσιων οικονομικών θα συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομίας και θα πρέπει να αναληφθεί αλλά με τρόπο που θα προστατεύει τους πιο ευάλωτους στην οικονομία – ιδίως καθώς πλήττονται τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από τα υψηλότερα επιτόκια. Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης (GFC).  Αν και ορισμένες τράπεζες, όπως η SVB, έχουν αναλάβει υπερβολικούς κινδύνους επιτοκίων, πιστεύω ότι η FED έχει τόσο τα εργαλεία όσο και την προθυμία να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα του πληθωρισμού και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική της για τη μείωση του πληθωρισμού, και αυτό σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, παρέχοντας παράλληλα έκτακτη ρευστότητα σε φερέγγυα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας», καταλήγει.

Η Nadine Baudot- Trajtenberg θα συμμετέχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς.

Διαβάστε ακόμη

Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Βασίλης Φουρλής: Ψάχνει νέα επένδυση στον χώρο της ευεξίας – Πότε μπαίνει στο ΧΑ η Trade Estates

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου