Διαχωρίζονται οι εκτελεστικοί και μη εκτελεστικοί ρόλοι στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB και από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου 2022, ο Γιώργος Ζαββός αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Η εκτελεστική αρμοδιότητα παραμένει στη διευθύνουσα σύμβουλο (CEO) Αθηνά Χατζηπέτρου και στον αντιπρόεδρο Παντελή Τζωρτζάκη, σε θέματα καινοτομίας.

Σε ανακοίνωση της τράπεζας επισημαίνονται, αναλυτικά, τα εξής:

«Μετά την εξαιρετική παρουσία τα τελευταία 3 χρόνια και την θεαματική εξέλιξη της επιχειρησιακής εμβέλειας και των οικονομικών μεγεθών της, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ECFIN στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU) για να καταστεί ο πρώτος Ελληνικός πιστοποιημένος φορέας άμεσης αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων.

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας που ονομάζεται pillar assessment, η οποία θα επιτρέψει στην HDB να διαχειρίζεται μελλοντικά πόρους του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB προχωρά στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, με διαχωρισμό των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών ρόλων.

  • H γενική συνέλευση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB ενέκρινε την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, πρ. Ευρωβουλευτή και πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργου Ζαββού στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.
  • Η εκτελεστική αρμοδιότητα παραμένει στην διευθύνουσα σύμβουλο (CEO) Αθηνά Χατζηπέτρου και στον αντιπρόεδρο Παντελή Τζωρτζάκη, σε θέματα καινοτομίας.

Τα οφέλη για την HDB -εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το pillar assessment- περιλαμβάνουν:

  • Άμεση πρόσβαση στον προϋπολογισμό της ΕΕ
  • Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ικανότητα κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων που υποστηρίζουν βασικές προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ,
  • Ενίσχυση της θετικής αναγνωσιμότητα (visibility) της HDB

Η πολυετής εμπειρία του Γ. Ζαββού στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, θα ενισχύσει την διεθνή παρουσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό σε σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έχοντας χορηγήσει τα τελευταία 3 χρόνια περισσότερα από 41.000 δάνεια και 8,5 δισ. ευρώ σε νέες χρηματοδοτήσεις, με καταγεγραμμένη δημοσκοπικά ικανοποίηση πελατών κοντά στο 80% (Metron Analysis), η HDB προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία.

Με νέα δομή, σύγχρονα, καινοτόμα και ευέλικτα, χρηματοδοτικά εργαλεία, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες και τους στόχους όλων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Ζαββός, αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2022».

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Νέο ρεκόρ 9,1% για την Ευρωζώνη

«Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο», απαντούν οι πλοιοκτήτες για τη στοχοποίησή τους