«Ψήφο εμπιστοσύνης» και στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας δίνει η βρετανική HSBC, αναβαθμίζοντας τις συστάσεις της για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και αυξάνοντας την τιμή στόχο για Alpha, Eurobank και Εθνική.

Σε έκθεσή της, η HSBC επισημαίνει πως υπάρχουν ευοίωνες τις προοπτικές για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και ελαφρώς χαμηλότερες από τις προβλέψεις των ίδιων τραπεζών.

Επιπλέον, βλέπει δυνατότητα για ισχυρή ανάκαμψη στην κερδοφορία και επισημαίνει ότι η αξία τους δεν αντανακλά ακόμη τα θετικά αυτά δεδομένα.

Η ανάλυσή της εξετάζει εάν η αύξηση των δανείων με «σύμμαχο» τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι τιμές – στόχοι

Eurobank: Παραμένει το top pick της HSBC, χάρη και στο χαμηλό σχετικά απόθεμα «κόκκινων δανείων». Αναβαθμίζεται η εκτίμηση για τα κέρδη της κατά 28%, με τους αναλυτές να βλέπουν περιθώρια ανόδου και της μετοχής, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη κοντά σε υψηλά 5 ετών. Θεωρεί ότι η σημερινή αποτίμηση είναι σε discount 20% σε όρους P/TBV και χαμηλότερη κατά 40% σε όρους P/E.

Alpha Bank: Οι καλύτερες εκτιμήσεις για το ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) και την κεφαλαιακή βάση οδηγεί την τιμή – στόχο κατά κατά 17% υψηλότερα στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα:  Η τιμή στόχος αναβαθμίζεται στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ. Λόγω της αναβάθμισης των προβλέψεων για την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα έχει τον υψηλότερη δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1.

Τράπεζα Πειραιώς: Χάρη στις υψηλότρες εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα κεφάλαια της τράπεζας αναθεωρείται προς τα επάνω κατά 20% η τιμή – στόχος στα 1,95 από 1,64 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν διατηρήσιμους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE της τάξης του 8%, δηλαδή 1-2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 14% στα κέρδη προ φόρων και μείωση του δείκτη NPE στο 16% στο 9μηνο

Χ.Α: Έντονη μεταβλητότητα πριν την αξιολόγηση της Moody’s

Προϋπολογισμός: Από «συμπληγάδες» ακρίβειας και πανδημίας η ανάπτυξη και οι παροχές (Upd)