Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά δημιουργεί η αβεβαιότητα της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες έχουν αρχίσει να διατηρούν στο εξωτερικό το υψηλότερο δυνατό ποσοστό των διαθεσίμων τους. Ταυτόχρονα το λεγόμενο νέο χρήμα, δηλαδή οι εισροές «φρέσκων» Κεφαλαίων στη χώρα αποσύρθηκε από τις τράπεζες και επέστρεψε στο εξωτερικό. Στην τάση αυτή αποδίδεται και η μεγάλη εκροή καταθέσεων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει αμυντική στάση προσπαθώντας να διατηρήσουν σταθερή τη ρευστότητα τους ώστε να είναι διασφαλισμένες εάν η δεύτερη αξιολόγηση παραμείνει σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες έχουν θορυβηθεί γιατί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων αρχίζει να εμφανίζεται. Δάνεια ρυθμισμένα ή και δάνεια που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν σημειώνουν καθυστερήσεις. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι εάν η αξιολόγηση μεταφερθεί για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου η αθέτηση υποχρεώσεων από τους οφειλέτες μπορεί να κλιμακωθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διακόψει προσωρινά κάθε είδους χορηγήσεις που έχουν επίπτωση στη ρευστότητα τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ανακόπηκε ακόμη και η τάση αποκλιμάκωσης των ακριβών Κεφαλαίων του ELA. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΤτΕ, το ΔΣ της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το ανώτατο όριο έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες στα 46,3 δισ ευρώ.

Καταθέσεις και νέα «κόκκινα δάνεια»

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στο τραπεζικό σύστημα νέα «κόκκινα δάνεια» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ανατρέποντας την τάση σταθεροποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε αρχίσει να καταγράφεται. Επιπροσθέτως στη νέα γενιά «κόκκινων δανείων» οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με εκροές καταθέσεων οι οποίες πυροδοτούνται για διάφορους λόγους (υπερφορολόγηση, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, εκροές «νέου χρήματος» λόγω εκκρεμότητας στην αξιολόγηση κλπ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 2 δισ ευρώ.

Περιορίζεται η ρευστότητα

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον ορατό κίνδυνο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων δημιουργούν προϋποθέσεις περαιτέρω περιορισμού της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα και εξαναγκάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών να υιοθετήσουν ακόμα πιο αμυντική στάση που αντανακλάται στον περιορισμό της ήδη αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Η συρρίκνωση της ρευστότητας στην αγορά υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στα στοιχεία για το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 ενώ ταυτόχρονα θέτει σε αμφιβολία την προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που είναι σε εξέλιξη με εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους και αυστηρό χρονοδιάγραμμα από τις ελληνικές τράπεζες.