Τράπεζες

JPMorgan: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες το 2020

  • newsroom


Αγκάθι τα «κόκκινα» δάνεια - Βλέπουν επιστροφή στην ομαλότητα - Ποιες αποδόσεις δίνουν

Την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα, μετά την 10ετή κρίση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος JPMorgan, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός μείωσής τους είναι «ενθαρυντικός», βλέποντας επιστροφή στον ομαλότητα, ενώ στηρίζουν τη θέση τους αυτή στην επιστροφή των καταθέσεων, τις νέες χορηγήσεις αλλά και τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, στον τομέα των χορηγήσεων η JPMorgan πάει ένα βήμα παρα πέρα, υπολογίζοντας ότι μέχρι το 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν δώσει δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας βλέπουν πτώση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε μονοψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια. Στα θετικά για τον τραπεζικό κλάδο και η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, η οποία ενισχύει την αποτίμηση των collaterals.

Οι αποδόσεις

Παράλληλα μεικτή είναι η εικόνα για τις συστάσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τις μετοχές των τραπεζών, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σχέδιο του κάθε ιδρύματος για την μείωση των κόκκινων δανείων, την ποιότητα του ενεργητικού, αλλά και το πόσο έχει ήδη «τρέξει» ο κάθε τίτλος στο χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της JPMorgan διατηρούν τη σύσταση «υπεραπόδοσης» (overweight) για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, κάτι που σημαίνει ότι περιμένει επιδόσεις υψηλότερες της αγοράς και ουσιαστικά ισοδυναμεί με παρότρυνση αγοράς της μετοχής. Ορίζει την τιμή στόχο για την EτΕ στα 3,90 ευρώ (περιθώριο ανόδου 37%) και για την Eurobank στα 1,30 ευρώ (περιθώριο ανόδου έως και 49%).

Στην περίπτωση της Alpha Bank η σύσταση είναι «ουδέτερη», που ισοδυναμεί με σύσταση διακράτησης) και ορίζει την τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η JPMorgan θέτει την τιμή στόχο στα 2,4 ευρώ με σύσταση «υποαπόδοσης» (underweight).