Πιστωτική επέκταση, εξαγορές και συγχωνεύσεις και επιβράβευση των μετόχων. Αυτό είναι το σχέδιο τριών σημείων που σκοπεύει να υλοποιήσει η διοίκηση της Eurobank, αξιοποιώντας το πλεονάζον κεφάλαιο.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου, το 2023 θα κλείσει με πιστωτική επέκταση, ύψους ενός δισ. ευρώ, από όλες τις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται.

«Το 9μηνο είχαμε επέκταση 700 εκατ. ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η δυναμική τα επόμενα τρίμηνα θα είναι μεγαλύτερη. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προηγούμενο guidance του Ιουλίου η διοίκηση της τράπεζας ανέμενε νέες εκταμιεύσεις, ύψους δύο δισ. ευρώ, στο τέλος του 2023.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank στοχεύει στη βέλτιστη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου της, διερευνώντας ευκαιρίες ενίσχυσης της παρουσίας της στις βασικές αγορές της, όπως η συμφωνία περαιτέρω αύξησης του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα που τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των εποπτικών αρχών.

«Αυτές αναμένεται να δοθούν το β’ με γ’ τρίμηνο του 2024, με την Eurobank να έχει και τυπικά αποκτήσει το 55,7% της κυπριακής τράπεζας», σημείωσε ο CEO της τράπεζας. Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια προσφορά (tender offer) προς τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με τον κ. Καραβία να σχολιάζει πως «όσο μεγαλύτερο ποσοστό αποκτήσει η Eurobank, τόσο καλύτερα».

Για το 2023 η Ελληνική Τράπεζα αναμένει κέρδη προ φόρων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της Eurobank να επισημαίνει πως θα υπάρξουν συνέργειες σε επίπεδο κόστους και εσόδων.

Τέλος, μετά την επιτυχή επαναγορά του 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Eurobank στοχεύει στη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023. «Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% εφέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Αναθεώρηση σε βασικά μεγέθη

Σε αναθεώρηση των προηγούμενων στόχων που είχαν τεθεί τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε η Eurobank.

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση αναμένει:

  • Οργανικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο προηγούμενο guidance.
  • Οργανικά λειτουργικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ.
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 17% έναντι 15%.
  • Καθαρά κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,30 ευρώ και
  • Δείκτη NPE 4,5%.

Σε χαμηλό 15 ετών ο δείκτης NPE

Κάτω από 5% μειώθηκε ο δείκτης «κόκκινων» ανοιγμάτων της τράπεζας το 9μηνο του 2023, αποτελώντας τον χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, αυτός διαμορφώθηκε σε 4,9% από 5,6% το ίδιο διάστημα του 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 167 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, με τα συνολικά NPEs να έχουν μειωθεί κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις).

Για το τέλος του 2023 η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%. «Αυτός θα μπορούσε να πέσει στο 4% τα επόμενα τρίμηνα μέσω πωλήσεων μικρών επιχειρηματικών δανείων», σχολίασε ο κ. Καραβίας.

MREL

Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 23,69%, ξεπερνώντας τον στόχο που έχει τεθεί για δείκτη 23,19% τον Ιανουάριο του 2024. Η Eurobank, μάλιστα, έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης των κεφαλαιακών «απαιτήσεων» έως το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα παρακολουθεί τις αγορές, σχεδιάζοντας να βγει με μία έκδοση Tier II το 2024, όχι, όμως και με AT1. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5% και ο δείκτης FLCET1 σε 16,8%, αυξημένοι κατά 230 και 260 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του εννεαμήνου 2022, ενώ η συνθετική τιτλοποίηση αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω κατά 35 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΝ: Πώς οι καταναλωτές θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος από το 2024

Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, δεν φεύγουμε από τη χώρα

Χατζηδάκης: Πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ