Τράπεζες

Καραβίας: Τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank κοντά εκείνα των ευρωπαϊκών

  • newsroom


Το ξέσπασμα της πανδημίας μας επιβάλλει νέες προτεραιότητες, συγκεκριμένα την άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών μας

Η ολοκλήρωση του σχεδίου για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση του ισολογισμού, που είχε ανακοινώσει η Eurobank το Νοέμβριο του 2018 μας δίνει σήμερα σημαντικό προβάδισμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της, Φωκίων Καραβίας.

«Με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) 15,6%, είμαστε η τράπεζα της οποίας τα θεμελιώδη μεγέθη προσεγγίζουν εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και βρισκόμαστε έτσι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία», ανάφερε ο κ.Καραβίας.

Το ξέσπασμα της πανδημίας μας επιβάλλει νέες προτεραιότητες και συγκεκριμένα την άμεση δανειοδότηση καeuroι υποστήριξη των πελατών μας, με παροχή ρευστότητας στην οικονομία, τη σωστή διαχείριση ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εστίαση στην προώθηση και χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων και των έργων πνοής που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πετύχει ισχυρή ανάπτυξη, τόνισε ο κ.Καραβίας.

«Με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2020, η τράπεζα αύξησε τα δανειακά της υπόλοιπα προς τις ενήμερες επιχειρήσεις κατά 1 δισ., από ίδιους πόρους. Επιπρόσθετα, αμέσως μόλις ενεργοποιήθηκαν, συμμετείχαμε ενεργά στα προγράμματα του Δημοσίου και έχουμε εγκρίνει σχεδόν το σύνολο των κονδυλίων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που μας αντιστοιχούσαν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας. Η εκταμίευση αυτών των ποσών έχει ήδη ξεκινήσει και κατά το μεγαλύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση και της β’ φάσης του Προγράμματος Εγγυοδοσίας και εκτιμούμε ότι για το σύνολο του έτους τα δανειακά μας υπόλοιπα προς τις ενήμερες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά 2,5-3 δισ.», επισήμανε επίσης.

«Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη οικονομικά και δημοσιονομικά για τη χώρα, με ιδιαίτερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα. Όμως, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει, με βασικό άξονα την επέκταση των εργασιών, εντός και εκτός Ελλάδος, και ταυτόχρονη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ξεκάθαρος. Να εξασφαλίσουμε για τη Eurobank της επόμενης μέρας θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα των ευρωπαϊκών τραπεζών» ανέφερε στους μετόχους της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας γενικότερα για τις προκλήσεις των τραπεζών, είπε ότι είναι πολύ μεγάλες, με σημαντικότερη αυτή της αντιμετώπισης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα δημιουργηθούν. «Μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί από τον επόμενο χρόνο, καθόσον τώρα λειτουργούν οι διευκολύνσεις για αναστολές πληρωμών που έχουν δοθεί. Το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από το τελικό βάθος της ύφεσης, το ύψος της ανεργίας και την ταχύτητα επανόδου σε μια τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Κάποιο ρόλο επίσης θα παίξει και η τυχόν χειροτέρευση της κουλτούρας πληρωμών/συναλλακτικών ηθών μετά από τόσες αναστολές πληρωμών που δίνονται, τόσο από τις τράπεζες, αλλά και από το κράτος και η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι προοπτικές όμως για μια γρήγορη ανάπτυξη μετά την κρίση είναι θετικές, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισής τους, καθώς και των στρατηγικών κακοπληρωτών, βελτιώνεται. Οι προοπτικές βελτιώνονται ακόμη περισσότερο και λόγω της σταδιακότητας με την οποία πιστεύω πως θα αντιμετωπιστεί από την Εποπτεύουσα Αρχή, η αναπλήρωση των αποθεμάτων σε κεφάλαια και ρευστότητα μετά το τέλος της κρίσης», ανέφερε ο κ.Ζανιάς.

«Η Eurobank αναδεικνύεται ως η τράπεζα με τα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να την βοηθήσουν να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στην πίεση που ασκείται από τη νέα κρίση και να βελτιώσει περισσότερο την σχετική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο», επισήμανε επίσης ο κ. Ζανιάς.