Τράπεζες

Alpha Bank: Αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή» και για το Galaxy IV

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Με την τρίτη αυτή αίτηση, η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ηρακλής» με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 10,8 δις ευρώ

Αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή» και για την τρίτη τιτλοποίηση του project Galaxy κατέθεσε η Alpha Bank λίγες ώρες πριν λάβει τις δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση αφορά στην τιτλοποίηση Galaxy IV, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 650 εκατ. ευρώ. «Με την τρίτη αυτή αίτηση η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής’ με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους, 10,8 δισ. ευρώ, για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,7 δισ. ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αιτήσεις αφορούσαν στο Galaxy II, ύψους 5,75 δισ. ευρώ και στο Orion, ύψους 1,92 δισ. ευρώ, καθώς η τράπεζα είχε μεταβιβάσει τα δάνεια σε αντίστοιχα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs). Το ένα αφορούσε σε «κόκκινα» στεγαστικά και το άλλο σε καταναλωτικά, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν καταγγελθεί.
Τέλος, το τελευταίο περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις leasing.

Απόρρητο Απόρρητο