Σε ρυθμίσεις επτά δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2023 προσβλέπουν οι servicers, υπό τη διαχείριση των οποίων βρίσκονται σήμερα «κόκκινα» δάνεια, ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ, με το «όπλο» των πλειστηριασμών να παραμένει στη «φαρέτρα» τους, αντιστοιχώντας, ωστόσο, μόλις στο 17% των εισπράξεων.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, στο πλαίσιο του Risk Management & Compliance Conference, το α’ εξάμηνο του 2023 ο κλάδος στοχεύει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, ύψους άνω των τριών δισ. ευρώ (+30% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022), με τις διευθετήσεις για το σύνολο του τρέχοντος έτους να διαμορφώνονται στα επτά δισ. ευρώ. «Μέχρι στιγμής, οι servicers έχουν ρυθμίσει δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, υπογραμμίζοντας πως ποσοστό άνω του 80% των ανακτήσεων επιτεύχθηκε μέσα από συναινετικές λύσεις.

«Το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συνεννόησης με τον δανειολήπτη και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς», πρόσθεσε με τη σειρά της, η κυρία Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas.

Αξίζει να αναφερθεί πως το «κόκκινο» απόθεμα των τεσσάρων συστημικών Ομίλων «άγγιξε» πέρυσι τα 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 28,2% ή 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τη συνολική πτώση σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους (σ.σ. Μάρτιος του 2016) να προσεγγίζει το 87,7% ή 94 δισ. ευρώ. Τους πρώτους μήνες του 2023 δε, οι «4» διέθεταν μόλις 9,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (τρία δισ. ευρώ η Alpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 2,1 δισ. ευρώ η Eurobank και 1,6 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα), στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωσή τους πέριξ των έξι δισ. ευρώ έως το 2025. Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η μεταφορά των εν λόγω δανείων εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. «Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων, οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την κυρία Βέργη, δάνεια, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες.

Πατάει… γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων στα δύο χρόνια λειτουργίας του κατέγραψε τον περασμένο Μάιο ο εξωδικαστικός μηχανισμός, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση πιστωτών, αλλά και δανειοληπτών, να καταλήξουν σε μία βιώσιμη λύση διαχείρισης του χρέους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ):

  • Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

  • Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

  • Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

«Ηρακλής»

Για μία αγορά δύο ταχυτήτων έκανε λόγο ο κ. Πανούσης, αναφερόμενος στις τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή».

«Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι τιτλοποιήσεις προ πανδημίας, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις για δυο λόγους: ύπαρξη μεγάλου όγκου ρυθμισμένων δανείων που θα πωλούνταν, αλλά δεν πωλήθηκαν λόγω

της πανδημικής κρίσης και παύση νομικών ενεργειών για διάστημα 1,5 έτους. Στη δεύτερη ταχύτητα έχουμε τις τιτλοποιήσεις μετά την πανδημία που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιθέτως, κάποιες υπεραποδίδουν», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητες προϋποθέσεις για να αυξηθεί ο ρυθμός των ανακτήσεων είναι η επιτάχυνση των νομικών ενεργειών και η πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων. «Εκτιμάται ότι δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ των τιτλοποιήσεων θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια, αυξάνοντας το ενεργητικό και κατ’ επέκταση και τα έσοδα των τραπεζών», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Πώς σχεδιάζει ο Βασίλης Ψάλτης να «χτίσει» τη νέα Alpha Bank – Οι 6 προτεραιότητες έως το 2025

Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι «ξεχνούν» να δηλώσουν ενοίκια

Η Ζωή-Τζόαν Μπαέζ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός, ο εμφύλιος NN και Metlife και ο Αστέρας αποκτά delivery

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ