Μεταξύ 1% και 4% κυμαίνεται ο δείκτης NPE των δανείων που η Εθνική Τράπεζα έθεσε υπό κάποιας μορφής στήριξης – κρατικής ή τραπεζικής μέσω, για παράδειγμα, step up προγραμμάτων – με τη διοίκηση της τράπεζας να εμφανίζεται αισιόδοξη για τις εισροές των νέων «κόκκινων» δανείων που θα προκύψουν εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, τα δάνεια που υπάχθηκαν σε κρατικά προγράμματα επιδότησης δόσης δανείου ανήλθαν σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 40% είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria). Περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε υπόλοιπα στεγαστικών δανείων (Γέφυρα Ι) και 800 εκατ. ευρώ υπόλοιπα δανείων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Γέφυρα ΙΙ).

Ο δείκτης NPE υπολογίζεται στο 4%, ενώ οι πρόωρες καθυστερήσεις στο 2%. Τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ διαμορφώνονται σε 270 εκατ. ευρώ. Η «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη δόση 50% σε πελάτες της λιανικής αφορά σε δάνεια, ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα step up για τους εταιρικούς πελάτες, ήτοι την αναστολή καταβολής των δόσεων, «αγγίζει» τα 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τον τομέα της φιλοξενίας. Ο δείκτης ΝΡΕ και στις δύο περιπτώσεις διαμορφώνεται σε μόλις 1%. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε κρατικά ή τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως παρόμοια είναι η εικόνα και για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου. «Εάν δεν έχουμε εκπλήξεις ο Ιούνιος θα κλείσει με οργανικές ροές ΜΕΑ σε αρνητικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω σε δύο δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τον εγχώριο δείκτη να διαμορφώνεται σε 6,5%. Πιο αναλυτικά, η μείωση των ΜΕΑ διατηρήθηκε (-127 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), με τις οργανικές ροές ΜΕΑ να παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα – 51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΑ σημείωσε πτώση της τάξεως των 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και 670 μ.β. σε ετήσια βάση.

Η ΕΤΕ, πάντως, συνεχίζει την προσπάθεια εκκαθάρισης του ισολογισμού της, με το deal για το project Frontier ΙΙ να κλείνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που γνωστοποίησε ο κ. Μυλωνάς στους αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει η αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για χρήση του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», παράλληλα, με την αποδοχή δεσμευτικών προσφορών, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει κλείσει η συναλλαγή, με την τράπεζα να λαμβάνει την κρατική εγγύηση. Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο, ύψους ενός δισ. ευρώ που αφορά σε 50.000 δάνεια (50% οικιστικά, 40% εταιρικά και μικρά επιχειρηματικά και 10% καταναλωτικά) 25.000 οφειλετών, με το 80% να φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα). Η ΕΤΕ θα διατηρήσει τα senior ομόλογα και μία «φέτα» 5% από τα mezzanine και junior ομόλογα.

Εκταμιεύσεις

Παρά την αβεβαιότητα, οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν κατά περίπου 50% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων Λιανικής (+41% ετησίως) και Εταιρικής Τραπεζικής (+52% ετησίως), οδηγώντας την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά το β’ τρίμηνο του 2022 έως τα μέσα Μαΐου οι εκταμιεύσεις δανείων «άγγιξαν» τα 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί την αισιοδοξία της διοίκησης για ακόμη πιο δυναμική πορεία μέχρι το τέλος του έτους.

Μέρισμα

Στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΤΕ, στοχεύοντας σε κέρδη, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. «Είμαστε σε συζητήσεις με τους επόπτες, με στόχο τη διανομή μερίσματος το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Νταβός: Πόσα χρήματα πληρώνει η παγκόσμια ελίτ για ένα… μπουρίτο;

Φυσικό αέριο: Πώς θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Έκτακτα σχέδια καταρτίζει η Ευρώπη

Aκρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής (vids)