H διάσωση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής First Republic Bank (FRC.N) καθησύχασε την αγορά για τον κίνδυνο μιας νέας τραπεζικής κατάρρευσης την Παρασκευή αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν, αναφέρει το Reuters.

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η JPMorgan, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo & Co. θα συνεισφέρουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις η καθεμία, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα συμβάλουν με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα καταθέσουν μικρότερα ποσά.

Η συμφωνία καταρτίστηκε από κορυφαίους παράγοντες μεταξύ των οποίων η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, οι οποίοι είχαν συζητήσει το πακέτο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Το πακέτο ήρθε λιγότερο από μία ημέρα αφότου η ελβετική τράπεζα Credit Suisse (CSGN.S) εξασφάλισε έκτακτο δάνειο από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ύψους έως και 54 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Οι συμφωνίες αυτές συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά από μια εβδομάδα πανικού για τις τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο, ενώ η μετοχή της First Republic έκλεισε με άνοδο 10% στην είδηση της διάσωσης, οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 18% στις συναλλαγές μετά την αγορά, αφού η τράπεζα δήλωσε ότι θα αναστείλει το μέρισμα και γνωστοποίησε την ταμειακή της θέση και πόση ακριβώς έκτακτη ρευστότητα χρειάζεται. Οι αναλυτές λένε ότι οι αρχές εμφανίζονται πρόθυμες να αντιμετωπίσουν γρήγορα τους συστημικούς κινδύνους, αλλά ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής κρίσης δεν είναι σενάριο…

 

“Θα κρατήσουν τα χρήματα στην First Republic για να την κρατήσουν ζωντανή για λόγους ιδιοτέλειας … για να σταματήσουν το bank run. Στη συνέχεια θα τα πάρουν πίσω σταδιακά και θα ακολουθήσει ένας αργός θάνατος”, δήλωσε ο Mathan Somasundaram, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Deep Data Analytics στο Σίδνεϊ. “Η Γέλεν ήταν ξεκάθαρη στις δηλώσεις της ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις προστατεύονται, αλλά η τράπεζα μπορεί να μην είναι εκεί”, είπε. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ονόματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup Inc (C.N), Bank of America Corp (BAC.N), Wells Fargo & Co (WFC.N), Goldman Sachs (GS.N) και Morgan Stanley (MS.N) συμμετείχαν στη διάσωση, σύμφωνα με ανακοίνωση των τραπεζών. Αν και η στήριξη απέτρεψε μια επικείμενη κατάρρευση, οι επενδυτές ξαφνιάστηκαν από τις καθυστερημένες αποκαλύψεις σχετικά με την ταμειακή κατάσταση της First Republic, ακόμη και μετά την ένεση ρευστότητας, και πόσο πολύ αυτή και άλλες στηρίχθηκαν στη Fed.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ποσά ρεκόρ έκτακτης ρευστότητας από τη Fed τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας μετά από μήνες συρρίκνωσης.

Οι ανησυχίες για τους κινδύνους μετάδοσης παραμένουν. “Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ισολογισμοί είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν το 2008, οι τράπεζες ρυθμίζονται καλύτερα”, δήλωσε η Karen Jorritsma, επικεφαλής των αυστραλιανών μετοχών της RBC Capital Markets. “Αλλά πολλοί ανησυχούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πραγματικός και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη”.

Διδάγματα από το 2008

Προς το παρόν, οι αρχές είναι βέβαιες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και έχουν προσπαθήσει να τονίσουν ότι η σημερινή κατάσταση διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, καθώς οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι, αν μη τι άλλο, η μετάβαση σε υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους τους. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην απόφαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και στο κατά πόσον θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δήλωσαν ότι παρακολουθούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι βέβαιες ότι οι τοπικές τους τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και σε θέση να αντέξουν μεγάλα σοκ.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ζημιών που σχετίζονται με τα ομόλογα, οι οποίες συσσωρεύτηκαν όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν πέρυσι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι άλλο μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η αναταραχή στην αγορά είχε παγιδεύσει την Credit Suisse, αναγκάζοντάς την να δανειστεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η Credit Suisse έγινε η πρώτη μεγάλη παγκόσμια τράπεζα που έλαβε έκτακτη βοήθεια από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης σάρωσαν τον τραπεζικό τομέα και δημιούργησαν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

 

Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή σύγκρουση ΟΣΕ – ΡΑΣ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του προσωπικού

Bitcoin: Κερδισμένο από την τραπεζική κρίση – Κατέγραψε άνοδο 21% σε μία εβδομάδα (πίνακες)

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κρίση