Σε μίνι – κρίση βρίσκεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, καθώς ο επενδυτικός βραχίονας Alecta έχασε σχεδόν 2 δισ. δολάρια, εξαιτίας των «ανοιγμάτων» του στις μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα ήταν η επικεφαλής του τμήματος μετοχών να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, ενώ η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει άρδην στρατηγική, περιορίζοντας την έκθεση σε εταιρείες, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Τα προηγούμενα έξι χρόνια, το σουηδικό fund είχε «χτίσει» μια ισχυρή θέση στη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, δηλαδή τη SVB Financial Group, όπως και στις Signature Bank – First Republic Bank. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι οι δύο πρώτες κατέρρευσαν, ενώ η τρίτη γλίτωσε στο… παρά πέντε.

«Οι απώλειες στις αμερικανικές τράπεζες προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών μας» παραδέχθηκε ο Μάγκνους Μπίλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Alecta.

Η Λίσελοτ Λέντιν, η οποία ήταν υπεύθυνη γι’ αυτές τις επενδύσεις, ήδη αποτελεί παρελθόν, με την Αν Γκρεβέλιους να την αντικαθιστά προσωρινά.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών» πρόσθεσε ο Μπίλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα αρχή και μια νέα διαχείριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο συνταξιοδοτικό ταμείο δεν είχε τόσο μεγάλη έκθεση στις SVB, Signature και First Republic.

Δεδομένου ότι o Alecta διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις 2,6 εκατ. ιδιωτικών υπαλλήλων, η κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κύμα οργής στη Σουηδία. Κάτι το οποίο ενέτεινε τη δυσαρέσκεια για την πρόσφατη απόφαση εξόδου του Alecta από δύο τοπικές τράπεζες, τις Svenska Handelsbanken και Swedbank.

Έχοντας υπό διαχείριση 1,2 τρισ. κορόνες, οι ζημιές από την αμερικανική έκθεση δεν αναμένεται να επηρεάσει τους δείκτες αξιοπιστίας του ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για τις αποφάσεις που οδήγησαν στο «ναυάγιο».

Διαβάστε ακόμα

Η στρατηγική Μητσοτάκη για μετά τις εκλογές, οι μνηστήρες του λιμένος Ηρακλείου, τα ακίνητα του Μαύρου και μια οφειλή περίπου 100 εκατ. ευρώ

Ο «γάμος» Ζαγόρι – Green Cola και η προσπάθεια δημιουργίας διεθνούς προφίλ

Πασχαλινό «δώρο» από το ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση