Ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου της να καταστεί ο πέμπτος πόλος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται η Παγκρήτια Τράπεζα μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τη  (Τράπεζα Σερρών), με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συγχώνευσής τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε διά απορρόφησης είτε με όποιον άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος, με όλα τα μέρη να προσέρχονται σε διαπραγμάτευση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31.1.2023.

Το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής τριανδρίας Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου για τη Σερρών «μετρά» πολύ πριν την εμπλοκή τους με την Παγκρήτια, στην οποία τελικά απέκτησαν το 45% κατόπιν εξαγοράς του 11,25% της Lyktos, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, είχαν αναθέσει στη Deloitte τη διαδικασία due diligence, προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές εύρος του κεφαλαιακού της ανοίγματος που υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ. Παρά τις πληροφορίες περί «σφήνας» Αμερικανοεβραίου επενδυτή, το πρωί της Τετάρτης σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» στη συμφωνία με την Παγκρήτια.

Ο «φάκελος» της Χανίων

Τον «φάκελο» της συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων ξανανοίγει η Thrivest Holdings των τριών επιχειρηματιών, επιδιώκοντας την εξασφάλιση της Παγκρήτιας.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.

Όλες αυτές οι παράμετροι βρίσκονται υπό εξέταση, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται εν ευθέτω χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί πως τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της Χανίων έχουν ως εξής:

• Το σύνολο ενεργητικού για το 2021 διαμορφώθηκε σε 680 εκατ. ευρώ έναντι 716 εκατ. ευρώ το 2020, μειωμένο κατά 5%.

• Οι συνολικές καταθέσεις «άγγιξαν» το 2021 τα 599 εκατ. ευρώ έναντι 616 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 2,8%.

• Το σύνολο των δανείων προ προβλέψεων ανήλθε το 2021 σε 452 εκατ. ευρώ έναντι 442 εκατ. ευρώ το 2020, ήτοι αυξημένο κατά 2,3%.

• Τα συνολικά έσοδα έφτασαν το 2021 στα 37 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 34,2%.

Το «asset» της HSBC

Το deal με την HSBC φέρεται να ήταν και αυτό που ώθησε τους τρεις επιχειρηματίες να αποκτήσουν ποσοστό στην Παγκρήτια. Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη στις 10 Ιανουαρίου 2022 και αφορούσε στην απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του υποκαταστήματος της HSBC στην Ελλάδα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα συνίσταται στην απόκτηση στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού, η καθαρή αξία των οποίων (Net Asset Value-NAV), μετά από διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε σε ύψος 95 εκατ. ευρώ, έναντι τιμήματος ενός ευρώ, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Παράλληλα, στην επιχειρηματική δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση του δικτύου των 15 υποκαταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα (σ.σ. η Παγκρήτια διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης των πελατών της, με 36 καταστήματα – συμπεριλαμβανομένων των θυρίδων – στην Κρήτη και 45 πανελλαδικά και έχει παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μήλο και Ρόδο, ενώ το δίκτυο συμπληρώνεται και από 16 επιπλέον ανεξάρτητα σημεία εξυπηρέτησης), καθώς και του συνόλου του προσωπικού που εκτιμάται ότι, κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής, θα αριθμεί περίπου τα 320 άτομα. Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε προσαύξηση του NAV κατά επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή στο ύψος του τιμήματος, σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την οριστική μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην τράπεζα, υπάρξει μείωση των εσόδων της τάξεως του 70% και πλέον, από διαρροή εταιρικών πελατών, οι οποίοι δεν θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις “dates” του Μητσοτάκη, η βουτιά της Intralot, οι επόμενες κινήσεις της Παγκρήτιας, ο ευλαβικός τραπεζίτης και ο πίνακας της Dogus

Mάικλ Ουίλσον (Morgan Stanley): «Βλέπει» διψήφια πτώση για τις μετοχές στις αρχές του 2023

Τουρισμός: Οι Ισραηλινοί πρώτη ξένη αγορά στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα (πίνακας)