Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τις εξελίξεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο και συγκεκριμένα, στην Ισπανία, όπου μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί Όμιλοι αποφάσισαν από αρχές του 2021 να επιβάλλουν… χαράτσι στους καταθέτες τους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που βλέπουν την κερδοφορία τους να συμπιέζεται έπειτα από χρόνια αρνητικών επιτοκίων, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να ενεργοποιήσουν σειρά χρεώσεων προς τους καταθέτες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να έχουν σημαντικές εκροές.

Πιο αναλυτικά, η Santander προτίθεται να επιβάλλει από τον προσεχή Γενάρη μηνιαία χρέωση, ύψους 20 ευρώ, σε όσους πελάτες της έχουν τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι, όμως, δεν περιλαμβάνουν τον μισθό τους, ενώ δεν έχουν αγοράσει κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν και η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria έχει ήδη αρχίσει να χρεώνει όσους πελάτες της είναι άνω των 29 ετών και χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους μόνον για πληρωμές εταιρειών κοινής ωφελείας.

Τέλος, η ING Groep NV ενημέρωσε προσφάτως τους πελάτες της ότι θα αρχίσει να επιβάλλει χρέωση 10 ευρώ τον μήνα σε όσους έχουν καταθέσεις άνω των 30.000 ευρώ, όταν δεν χρησιμοποιούν την τράπεζα για την κατάθεση του μισθού τους ή έχουν έσοδα, ύψους τουλάχιστον 700 ευρώ τον μήνα.

«Οι ισπανικές τράπεζες γνωρίζουν πως με αυτή την πολιτική θα έχουν εκροές καταθέσεων. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτές είναι διαχειρίσιμες, τότε δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες τράπεζες της Ευρώπης να εφαρμόζουν το ίδιο», τονίζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου συστημικού Ομίλου, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα μία τέτοια χρέωση δεν θα μπορούσε να ισχύσει. «Οι εγχώριες τράπεζες διαγκωνίζονται για την προσέλκυση καταθέσεων και δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Το κόστος τους δε, αποκλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα», συνεχίζει, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, πως όλες έχουν καταγράψει σημαντική βελτίωση στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και, άρα, να αυξήσουν τα έντοκα έσοδά τους.

Προς επίρρωση, την καλύτερη επίδοση καταγράφει η Εθνική Τράπεζα, με τον επίμαχο δείκτη να διαμορφώνεται το 9μηνο του 2020 σε 64% στην Ελλάδα και 64,8% σε επίπεδο Ομίλου. Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 3% από την αρχή του έτους, σε 43,7 δισ. ευρώ, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων ιδιωτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποταμιεύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ σε επίπεδο Ομίλου «άγγιξαν» τα 45,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η Eurobank, η οποία το επίμαχο 9μηνο εμφάνισε δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 80,1% από 87,3% πέρυσι, με τα υπόλοιπα του Ομίλου να έχουν ενισχυθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα 46,15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων στα αποτελέσματα της Eurobank είναι εξίσου σημαντική και σε αυτό το «μέτωπο», με τα περίπου 12,7 δισ. ευρώ να αφορούν σε καταθέσεις στο εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία κ.ο.κ.).

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 47,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (+4% ετησίως και +3% σε τριμηνιαία βάση), με τις αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν αυξηθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το κόστος καταθέσεων αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στις 15 μ.β. το 3ο 3μηνο 2020 έναντι 18 μ.β. το 2ο 3μηνο 2020 και 24 μ.β. το 1ο 3μηνο 2020. «Η ενισχυμένη ρευστότητα έχει στρέψει την προσοχή της τράπεζας στο κόστος καταθέσεων, στην προσπάθειά της να επιτύχει ισορροπία μεταξύ προσέλκυσης καταθέσεων και μείωσης των εξόδων τόκων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, υπογραμμίζοντας πως ο λόγος δανείων μετά από προβλέψεις ως προς καταθέσεις του Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω στο 81% από 84% έναν χρόνο νωρίτερα.

Τέλος, η Alpha Bank φέρει δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 96% έναντι 100% το προηγούμενο έτος, με τις συνολικές καταθέσεις του Ομίλου να έχουν σημειώσει αύξηση 1,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2020.

Στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019 και ανήλθαν σε 35,8 δισ. ευρώ, καθώς οι εισροές από καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων αντιστάθμισαν τη μείωση από τις καταθέσεις φορέων του Δημοσίου. Το γ’ τρίμηνο 2020 οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα να προέρχεται από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, κυρίως επιχειρήσεων.

Όπως, ωστόσο, παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, οι τράπεζες επανεξετάζουν σε ετήσια βάση τις προμήθειες που «κρατούν» για μία σειρά από υπηρεσίες, προσθέτοντας ή αφαιρώντας, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία των εσόδων τους.

Ώθηση σε πιο εναλλακτικές επενδύσεις

Δεδομένου ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει μηδενίσει τις αποδόσεις ακόμη και των προθεσμιακών καταθέσεων, οι εγχώριοι Όμιλοι προσπαθούν να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε πιο εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα. «Μία λύση θα ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια. Όποιος επενδύει σε αυτά ξέρει πως τη διαχείριση αναλαμβάνουν οι ειδικοί», τονίζουν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πως η απόδοση σχετίζεται πάντα με το ρίσκο, που προτίθενται να αναλάβουν. «Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ο ορίζοντας της επένδυσης μεσο-μακροπρόθεσμος», προσθέτουν.

Οι Έλληνες, πάντως, τοποθέτησαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στις προθεσμιακές καταθέσεις το 54,3% της περιουσίας τους (116,7 δισ. ευρώ), με τις μετοχές να ακολουθούν (σε ποσοστό 23,9% έναντι 18,4% στην Ευρώπη). Αγαπημένο… καταφύγιο εξακολουθούν να είναι τα μετρητά με 10,3%, άλλες απαιτήσεις με 3,2%, τα επενδυτικά κεφάλαια με 2,6% και τα λοιπά χρεόγραφα με 1,3%. Μικρή απήχηση έχουν τα συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά προϊόντα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τα επιλέγουν σε ποσοστό 33,4%.

Διαβάστε ακόμη: 

Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων

Γιώργος Χατζηγεωργίου: Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες… skroutz

Κορωνοϊός: Αχτίδα ελπίδας στη μάχη κατά της πανδημίας – Ποιοι εμβολιάζονται σήμερα