Του Δημήτρη Παφίλα

Περνούν μέσα σε ένα αεροπλάνο σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα και μελετούν αναλύσεις, οικονομικά στοιχεία και παρουσιάσεις τραπεζών. Συναντούν δεκάδες διαχειριστές και απαντούν σε τηλεφωνήματα ακόμη και τα ξημερώματα – λόγω διαφοράς ώρας. Καλούνται να γνωρίζουν οτιδήποτε αφορά την ελληνική οικονομία και να ανακαλούν από μνήμης δεκάδες αριθμούς. Είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που συναντούν όλους όσοι διαχειρίζονται δισεκατομμύρια σε τεράστιους επενδυτικούς οργανισμούς. Πρέπει να πείσουν έξυπνους ανθρώπους, κατά τεκμήριο, για την ορθότητα όλων των στοιχείων που τους παρουσιάζουν. Κυ­ρίως, όμως, καθημερινά χτίζουν εμπιστοσύνη, που είναι το άλφα και το ωμέγα, όταν ζητάς τα χρήματα του άλλου. Η εμπιστοσύνη, όπως γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν μας, χρειάζεται χρόνια για να εδραιωθεί, αλλά αρκεί μια κακή στιγμή και μια λάθος κίνηση για να την εξαφανίσουν για πάντα.

Η Διεύθυνση Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές της Alpha Bank (στη κεντρ. φωτ. η υποδ/ντρια του IR Έλενα Κατωπόδη, ο δ/ντης του IR Δημ. Κωστόπουλος και ο δ/ντης Οικονομικών Μελετών Π. Καπόπουλος) για τέταρτη συνεχή χρονιά βραβεύτηκε από 15.000 επαγγελματίες του χώρου σε 3.500 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων (Extel Survey) ως 1η εταιρεία στην Ελλάδα, 9η μεταξύ 139 ευρωπαϊκών τραπεζών και 38η στις 100 κορυφαίες εταιρείες πανευρωπαϊκά. Το track record που διαθέτει στις επενδύσεις είναι αξιοσημείωτο. Σε μια τριετία έχει καταφέρει να έρθουν περισσότερα από 3,3 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Αlpha. Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, η ιδιωτική τράπεζα αποτελεί ένα είδος βαρόμετρου για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας, καθώς απευθύνεται πρώτη στις αγορές για κεφάλαια. Μόλις τα βιβλία της κλείσουν με υπερκάλυψη της έκδοσης, ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Συναντήσεις με 178 funds σε έξι μήνες

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κ. Δημήτρης Κωστόπουλος και πολλά μέλη της 8μελούς ομάδας του στις επενδυτικές σχέσεις ταξίδεψαν σχεδόν επί 40 ημέρες έχοντας διανύσει 70.000 μίλια με το αεροπλάνο σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Μίλησαν προσωπικά με 239 επενδυτές από 178 investment funds σε 150 συναντήσεις. Μεταξύ των διεθνών επενδυτών, συγκαταλέγονται εταιρείες-θρύλοι στις επενδύσεις, όπως η BlackRock, η Pimco, η Capital Investors, η Franklin Templeton του Μαρκ Μόμπιους η Paulson & Co και η Allianz. Μόνο τα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι εν λόγω εταιρείες προκαλούν ίλιγγο, καθώς ανέρχονται σε 19,1 τρισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων είναι ορατά, καθώς πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται στους βασικούς μετόχους της Alpha Bank. Η προσέγγιση όλων αυτών των εταιρειών πραγματοποιείται μεθοδικά, όπως εξηγεί ο κ. Κωστόπουλος «Κοιτάζουμε ποιο είναι το κοινό μας. Δεν πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια που προσβλέπουν να επενδύσουν σε μετοχές με σταθερή μερισματική απόδοση, όπως παλαιότερα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν προσφέρουν ακόμη μέρισμα. Κοιτάζουν να αγοράσουν value stocks, μετοχές που θα προσφέρουν αποδόσεις, κυρίως λόγω της προσδοκώμενης ανόδου της τιμής της μετοχής. Οργανισμοί όπως η BlαckRock διαθέτουν funds για emerging markets, για αναδυόμενες αγορές όπως η Ελλάδα. Είναι μάνατζερ χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. δολάρια και αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο για μεγαλύτερες αποδόσεις. Η Ελλάδα ξεχωρίζει, καθώς είναι η μοναδική χώρα στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών με νόμισμα το ευρώ! Προτιμούμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά βλέπουμε και τα hedge funds που συνήθως είναι 2-3 άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται 4-5 δισ. δολάρια, κοιτούν τα πάντα και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν υψηλό επενδυτικό ρίσκο».

alpha bank roadshow

Γιώργος Μιχόπουλος, εντεταλμένος Γεν. Δ/ντης Treasurer, Δημ. Κωστόπουλος, Παν. Καπόπουλος

Αφού γίνει η επιλογή και αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών, ακολουθεί το δύσκολο και επίπονο έργο της ενημέρωσης μέσω των roadshows και των συναντήσεων ανά ομάδες επενδυτών, τις οποίες πραγματοποιούν επενδυτικές τράπεζες.

Στις παρουσιάσεις τις περισσότερες φορές συμμετέχουν και ανώτατα μέλη της γενικής διεύθυνσης. Για τους επενδυτές είναι πολύ σημαντικό να συναντούν στελέχη από την κορυφή της διοίκησης, καθώς θέλουν να ακούσουν από πρώτο χέρι, από αυτούς που ασχολούνται με τα προβλήματα σε καθημερινή βάση, τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Αναλόγως της εποχής διαφέρει αυτό που απασχολεί τους επενδυτές ως πρωταρχικό θέμα συζήτησης. Αλλες φορές είναι η πορεία επιστροφής των καταθέσεων, άλλες το νομικό πλαίσιο για τα προβληματικά δάνεια, άλλες θέματα στρατηγικής κ.ο.κ.

Η ελληνική οικονομία είναι μόνιμα στην ατζέντα των συζητήσεων, γι’ αυτό και πολύ συχνά καλείται να στηρίξει τις συναντήσεις με την παρουσία του και ο οικονομολόγος της τράπεζας Παναγιώτης Καπόπουλος.

kostopoulos papagarifalou alpha

Ο Δημ. Κωστόπουλος με τον Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή

Δουλειά ενός καλού επαγγελματία στο Investor Relations είναι η συνέπεια και το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, σημειώνει ο κ. Κωστόπουλος. «Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους επενδυτές να επενδύσουν πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην τράπεζα. Τους αναφέρουμε όλα τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας, τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τα έργα υποδομών κ.λπ. Ποτέ όμως -και σε καμία περίπτωση- δεν τους κάνουμε σύσταση αγοράς ή πώλησης. Τους παραθέτουμε όλα τα τραπεζικά στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, λ.χ. την πρόοδο στα NPLs, τη μελλοντική κερδοφορία αλλά και τα αρνητικά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Εν ολίγοις, στόχος είναι να τους εξηγήσουμε επαρκώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη θέση, καθώς το πιο σημαντικό είναι οι επενδυτές να εμπιστεύονται τη δουλειά μας κι αυτό φάνηκε και στις τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή των περισσοτέρων από αυτούς». Την περασμένη τριετία η Alpha Bank συγκέντρωσε 3,3 δισ. ευρώ από ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία.

Οι τοποθετήσεις αυτές, εκτός από τις θεαματικές αποδόσεις, είχαν και τις άσχημες περιόδους. Οπως θυμάται η υποδιευθύντρια Επενδυτικών Σχέσεων Ελενα Κατωπόδη, «το 2013-2014 οι ξένοι επενδυτές είχαν μια καλή πορεία η οποία στη συνέχεια διακόπηκε καθώς επέστρεψε η αβεβαιότητα. Τότε ήταν απογοητευμένοι. Το ίδιο συνέβη και το 2015 όταν σχεδόν μηδενίστηκαν οι τιμές των τραπεζών και οι παραστατικοί τίτλοι (warrants). Και τότε οι επενδυτές ήταν αγανακτισμένοι με αυτό που συνέβη, αλλά όχι με την τράπεζα. Το καταλάβαιναν».

katopodi psaltis alpha

Η Έλενα Κατωπόδη και ο Βασίλης Ψάλτης, Γενικός Δ/ντης και Chief Financial Officer

Οι ξένοι επενδυτές, όπως λέει ο κ. Κωστόπουλος, παρουσιάζουν διαφορετικό επενδυτικό προφίλ στις ελληνικές τράπεζες από τις αντίστοιχες μεγάλες ευρωπαϊκές ή αμερικανικές. Στο εξωτερικό η πλειονότητα των τραπεζών παρουσιάζει στους υποψήφιους επενδυτές τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, αλλά και τις νέες υπηρεσίες και το πώς αυτές θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους στο μέλλον. Στην Ελλάδα οι τράπεζες πρέπει να ασχοληθούν και να διαφημίσουν πώς μέσα από τη λύση του προβλήματος των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έρθει η τραπεζική ανάκαμψη. «Οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη αναδιάρθρωση μεγάλου μέρους των προβληματικών δανείων. Είμαστε στο σημείο που αναμένεται να “γυρίσουμε” και γι’ αυτό μας παρακολουθούν», τονίζει η κυρία Κατωπόδη.