Στη στήριξη πελατών και οικονομίας, με νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους τριών δισ. ευρώ και αναστολές πληρωμών (μορατόρια) 4,8 δισ. ευρώ, προχώρησε το α’ εξάμηνο του 2020 η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος μίλησε στο περιθώριο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, οι προκλήσεις, που δημιούργησε η πανδημία, ήταν τόσο μεγάλες, που τα προηγούμενα επιτεύγματα της Alpha Bank φαντάζουν ήδη μακρινά. «Στα 140 χρόνια της παρουσίας της, ωστόσο, έχει δικαίως κατακτήσει τον τίτλο της τράπεζας, που στέκεται δίπλα στους πελάτες της», σημείωσε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στα σημαντικότερα μεγέθη της το 2019:

·        Ο δείκτης κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17,9%

·        Τα ενσώματα ήταν από τα υψηλότερα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «αγγίζοντας» τα 7,9 δισ. ευρώ

·        Η μείωση των «κόκκινων» δανείων συνεχίστηκε και το 2019, με το ύψος τους να διαμορφώνεται στα 18,8 δισ. ευρώ (-2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

·        Οι νέες χρηματοδοτήσεις ήταν στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι τρία δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

·        Η βελτίωση της ρευστότητας αυξήθηκε, με τις συνολικές καταθέσεις να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, πορεία, που συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο του 2020.

·        Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 97%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους τα 97 εκατ. ευρώ.

Τιτλοποίηση Galaxy

Σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτές για το project Galaxy, ύψους 10,6 δις. ευρώ, βρίσκεται η διοίκηση της Alpha Bank, με τον κ. Ψάλτη να σημειώνει πως σύντομα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. «Στόχος μας είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική αναφορά και στην πώληση του Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το οποίο εισήχθη μία νέα αρχιτεκτονική.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

«Μία κρίση συνιστά πάντοτε και ευκαιρία». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο μετασχηματισμού εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. «Αποστολή μας είναι να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να κάνουμε την τραπεζική εμπειρία ευχάριστη, μέσα από 20 μεγάλες δράσεις μετασχηματισμού. Η ψηφιακή ατζέντα παραμένει προτεραιότητα: το 93% των εγχρήματων συναλλαγών έγιναν εν μέσω πανδημίας εκτός καταστημάτων, εκ των οποίων οι μισές μέσω web banking», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις προκλήσεις, αυτές είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η κάλυψη του επενδυτικού κενού. «Ο ρόλος των τραπεζών πρέπει να είναι διαφορετικός. Πρόκειται για κονδύλια, ύψους 70 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη 10ετία», κατέληξε.

Β. Ράπανος: «Για να μπούμε σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί η προσφορά»

«Το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε μόλις 0,9% έναντι συρρίκνωσης 3,2% στις χώρες της ευρωζώνης. Για να μπούμε σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί η προσφορά». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος, υπογραμμίζοντας πως ενόψει της εισροής πόρων από την ΕΕ τίθεται το ερώτημα πως θα αξιοποιηθούν παραγωγικά αυτοί οι πόροι. «Ο κατάλογος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς», πρόσθεσε, εστιάζοντας στους εξής:

Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες, αλλά και δυνατότητες του συστήματος υγείας. Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί μέσω σύγχρονων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Φορολογία. Όλες οι κυβερνήσεις προχωρούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας απλά τους συντελεστές. Η σταθερότητα και η απλότητα του συστήματος είναι θέμα, που όλα τα κόμματα συμφωνούν.

Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης θέλει καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Απαραίτητος είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Οι τράπεζες πήραν μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι ο αιμοδότης όλων των επενδυτικών σχεδίων. Υπέστη τις δυσμενείς συνέπειες όσο κανένας άλλος τομέας, ενώ δίνει ‘μάχη’ για τα ‘κόκκινα’ δάνεια, ενώ χρηματοδοτεί τους κλάδους της οικονομίας. Είναι αρωγός της οικονομίας, αλλά μέσα σε κανόνες της ΕΕ, κάτι που ξεχνούν οι πολιτικοί και άλλοι φορείς», σημείωσε ο κ. Ράπανος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Μάρτιο η Ελλάδα, όπως και η παγκόσμια οικονομική κοινότητα, βιώνουν μία πρωτοφανή κρίση, η οποία ήρθε να διαταράξει την αναπτυξιακή τροχιά. «Επιστρέψαμε σε ένα υφεσιακό περιβάλλον έπειτα από τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να είναι σαφές ο ορίζοντάς του. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και το δίλημμα είναι μεταξύ της μείωσης των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες και προσωρινές», κατέληξε.