Λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν περάσει υπό την διαχείριση των servicers και παρά τις βιώσιμες ρυθμίσεις που προτείνονται – συμπεριλαμβανομένου και του «κουρέματος» – εκείνα συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλούς ρυθμούς ανάκτησης αναζητεί η αγορά, με συμβούλους, αλλά και επενδυτές, να συζητούν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των οφειλετών από SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού).

«Έστω, για παράδειγμα, ότι έχουμε ένα δάνειο τιτλοποιημένο, με τον δανειολήπτη να οφείλει 100.000 ευρώ και την αξία του ακινήτου του να υπολογίζεται στις 75.000 ευρώ. Η πρόταση του servicer θα μπορούσε να περιλαμβάνει haircut για τις 40.000 ευρώ, με την νέα οφειλή να διαμορφώνεται πλέον στις 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν έχει να πληρώσει το σύνολο του επίμαχου ποσού θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει χρηματοδότηση από τα εν λόγω σχήματα. Εκείνα, δηλαδή, θα διαθέσουν κεφάλαια στις λύσεις Discounted PayOff (DPO), όπως λέγονται», τονίζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, με συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις.

Με απλά λόγια, η διαδικασία θα έχει ως εξής: Ο servicer θα κάνει «κούρεμα». Το χρηματοοικονομικό ίδρυμα που θα έχει συστήσει το SPV θα αποπληρώνει την απαίτηση προς την εταιρεία διαχείρισης, παίρνοντας ως collateral το ακίνητο (οπότε στο παραπάνω παράδειγμα θα έχει ένα καλό loan to value – 60 προς 75) και ο δανειολήπτης δεν θα χρωστάει στον servicer, αλλά στο SPV και δη, ένα ποσό που υπολείπεται σε σχέση με την αρχική οφειλή. «Ο δανεισμός ενδέχεται να είναι λίγο ακριβότερος από αυτόν των τραπεζών, γιατί το κόστος χρήματος είναι πιο ακριβό. Το επιτόκιο, δηλαδή, αντί να είναι 2,5% με 3% θα είναι 5%, με την επιβάρυνση, ωστόσο, να μην είναι σημαντικά μεγάλη για τον δανειολήπτη», εξηγεί το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία λύση win – win.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η συνολική αξία των δανείων που βρίσκονται στις εταιρείες διαχείρισης δανείων «αγγίζει» σήμερα τα 131 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο να διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: τα ανοίγματα που οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων (49%) και σε αυτά που διαχειρίζονται για λογαριασμό funds (51%). Μόνο για το 2020 – 2021 οι servicers είχαν αναδιαρθρώσει δάνεια, ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ, προσφέροντας λύσεις που περιλάμβαναν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους. «Πέρα από το άμεσο όφελος για τους σημερινούς κατόχους των δανείων (επενδυτές), αλλά και τους δανειολήπτες, η αναβίωση δανεισμού ως βιώσιμου ανοίγει έναν νέο ενάρετο κύκλο. Στο μέλλον θα είναι δυνατή, δηλαδή, η επαναπώληση και επιστροφή τέτοιων χαρτοφυλακίων από τους σημερινούς κατόχους τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης», ανέφερε σε παλαιότερη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και CEO της doValue, κ. Τάσος Πανούσης.

Το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, απασχολεί εξίσου την αγορά, η οποία αναζητά τον τρόπο, με τον οποίο τα «κόκκινα» δάνεια που θεραπεύτηκαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ενήμερα και να μην τοποθετηθούν στα Stage II, με τις τράπεζες να είναι υποχρεωμένες να πάρουν προβλέψεις. «Αυτό που είναι εντελώς παράλογο είναι τα δάνεια που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, τα οποία είναι ενήμερα εδώ και μία διετία, να μην θεωρούνται ενήμερα, γιατί πολύ απλά υπήρξε ‘κούρεμα’», σχολιάζει αρμόδια πηγή και συνεχίζει: «Δεν έχει καταγραφεί απόλυτα από τον επόπτη πως τα δάνεια, τα οποία οι servicers μετατρέπουν από μη ενήμερα σε ενήμερα, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και άφεσης χρέους, θα περάσουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, συμβάλλοντας αφενός, στην αύξηση των δανειακών υπολοίπων και αφετέρου, στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους».

Πιο αναλυτικά, σήμερα ένα δάνειο, το οποίο ρυθμίζεται και παραμένει ενήμερο για ένα ή δύο χρόνια, θεωρείται «forborne». Εάν, λοιπόν, επιστρέψει πίσω στην τράπεζα, τότε κατατάσσεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (stage ΙΙ), δηλαδή, απαιτούνται υψηλότερες προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμη

Καλλιόπη Ευσταθίου – Trinity Group: Από τη ναυτιλία, στον τουρισμό και τη διοργάνωση συνεδρίων

Μαρκ Μπαρνέτ (Πρόεδρος Mastercard Europe): Ο μετασχηματισμός του κολοσσού των συναλλαγών

Σταϊκούρας: Το 2022 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά για τη χώρα