«Κλειδί» η χρηματοπιστωτική και συστημική σταθερότητα που θα επιτευχθεί με τον θεσμό της τραπεζικής εποπτείας

Την αδυναμία επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης ξεχωρίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), από το βήμα του 33ου «International Financial Law Conference».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση μας δίδαξε τη σημασία της χρηματοπιστωτικής και συστημικής σταθερότητας για μια βιώσιμη ανάπτυξ και, παράλληλα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της τραπεζικής εποπτείας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όπως είπε, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι – χέρι.

Η κρίση στην Ευρωζώνη ανέδειξε την ευθύνη και τον σημαντικό ρόλο της Ευρωτράπεζας στην οικονομική σταθερότητα, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας πως πριν από αυτήν, δεν ήταν αναγκαίος ο διαχωρισμός νομισματικής πολιτικής και συστημικής σταθερότητας. Παράλληλα, σημείωσε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η δημοσιονομική ολοκλήρωση ίσως βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση, δήλωσε πως η οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως, παρά τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την ανάγκη για άσκηση μακρο-προληπτικής πολιτικής και βελτίωση των εργαλείων άσκησης αυτής, αναφέροντας πως από τον Ιανουάριο του 2016, έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή τρία σημαντικά μακρο-προληπτικά εργαλεία.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μετάβαση σε μια περίοδο υπερβολικών ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονιστικών ρυθμίσεων.
Όπως είπε, οι κανόνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να μειώσουν την υπερβολική εξάρτησή τους από τα μοντέλα, παραπέμποντας στο παράδειγμα των stress tests που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τρόπο οριζόντιο, χωρίς δηλαδή λαμβάνουν υπ’όψιν τις διαφορές κάθε χώρας.