Τον εφιάλτη των «κόκκινων» δανείων που επιμελώς τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες, με τη βοήθεια και του «Ηρακλή», κατάφεραν να αντιμετωπίσουν, απειλεί να ξυπνήσει τα επόμενα τρίμηνα η ενεργειακή κρίση, η οποία εξελίσσεται σε… μέγγενη, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η διάρκεια της νέας αυτής κρίσης που πυροδότησε η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία θα κρίνει και τον… λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες, διατηρώντας την αισιοδοξία τους πως τα «κόκκινα» δάνεια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα – πέριξ του 10% των νέων δανείων που χορηγήθηκαν.

«Οι εκτιμήσεις εδράζονται στην παραδοχή πως το ζήτημα της ενέργειας θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη, όσο καλά «οχυρωμένη» κι αν είναι η Ελλάδα, τόσο από πλευράς θέσεως, όσο και κυβερνητικών μέτρων», προσθέτουν.

Το πρόσφατο «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πάντως, αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των χρεοκοπιών επιχειρήσεων, καλώντας τις ευρωτράπεζες να αναλύσουν τον αντίκτυπο από μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου στις δραστηριότητές τους, αντικατοπτρίζει την ανησυχία που υπάρχει στη Φρανκφούρτη γύρω από την πιθανότητα εκδήλωσης ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι κατάφεραν να μειώσουν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο από το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2014 σε περίπου 300 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021 (δάνεια σταδίου 3), δεν τις καθιστά αλώβητες στις παντός τύπου αναταράξεις, με τις τράπεζες σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα να είναι οι πιο επιρρεπείς, αφού έχουν και το μεγαλύτερο όγκο.

Υπενθυμίζεται πως το α’ εξάμηνο του 2022 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με ένα απόθεμα 11 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να κυμαίνεται κατά μέσο όρο και για τις «4» στο 6,8%.

Σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μεταξύ 2022 και 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά περίπου 20%.

Αυτός είναι ο παράγοντας, που, όπως υπογράμμισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, διατηρεί τον μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο, στο 5,5% το 2023, έναντι 8,1% εφέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ.

Οι Έλληνες, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, επιβαρύνονται με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς από την αύξηση των τιμών του ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εκ νέου μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που για το 2022 και με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας ανέρχονται σε 13,2 δισ. ευρώ.

«Από τα 13,2 δισ. ευρώ τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνεται στη γενναία επιδότηση του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς.

Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, απαριθμώντας τα μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ήτοι:

• Την εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 250 ευρώ, σε ευάλωτα νοικοκυριά.

• Την αύξηση, κατά 200.000, των δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω / Αλλάζω Συσκευή».

• Την επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων.

• Την επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

• Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, καλύπτοντας 1,3 εκατομμύρια καταναλωτές, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

• Τη μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ύψους περίπου 25 λεπτών.

• Την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2023.

• Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι μπορούν από φέτος να «σβήσουν» το τέλος επιτηδεύματος

Δημήτρης Ιτούδης: Από τις αγροτικές καλλιέργειες, στα «χρυσά» συμβόλαια Ρώσων και Τούρκων

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Οι πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)