Σε πρώτο πλάνο θέτουν οι τράπεζες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγοντας την «κάνουλα» της χρηματοδότησης που μέχρι πρότινος κρατούσαν κλειστή λόγω και της βαριάς «κληρονομιάς» των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ΜμΕ περίπου 865.000 σε αριθμό – αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, ​απασχολούν το 55% των εργαζομένων της χώρας και ​συνεισφέρουν στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας.

Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις (80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.).

Δυνατή ανάπτυξη το 2023 υποδηλώνει ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ που αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις εφόσον το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά στους άξονες πράσινες επενδύσεις, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, ψηφιακά εργαλεία και επέκταση στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, το 54% του τομέα εκτιμά αύξηση πωλήσεων το 2023 και 59% για την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία).

Τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα).

Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο.

Η ΕΤΕ συνεργάζεται με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανατεθειμένες σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους ανά την Ελλάδα, προσφέροντας ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες. «Χορηγήσαμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια την τελευταία 3ετία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 και 30% το 2023.

Παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών των πελατών μας», σχολιάζουν πηγές της τράπεζας και συνεχίζουν: «Έχουμε κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων. Δημιουργούμε μέσω συνεργασιών Επιχειρηματικά
Οικοσυστήματα, στηρίζουμε Δράσεις στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων & γυναικείας επιχειρηματικότητας».

Δάνεια «Σπίτι μου»

Τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» καταγράφουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας πως συνολικά έχουν υποβληθεί 35.000 αιτήσεις, ενώ έχουν προεγκριθεί και δεσμευθεί χρήματα σε 2.500 πελάτες με 265 εκατ. ευρώ (συνολικός Προϋπολογισμός Προγράμματος 500 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα:

• Το μέσο ποσό της αίτησης είναι υψηλό, περί τις 125.000 ευρώ (μέγιστο 150.000 ευρώ)

Υπάρχει καλή εγκρισιμότητα, ~ 6+ στους 10 εγκρίνονται.

• Υπάρχει πρόβλημα στην ανεύρεση ακινήτων με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, ενώ η ζήτηση αύξησε τις τιμές. Μόνο 1 στους 10 έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε αγορά.

• Σε ποσοστό 60% είναι έγγαμοι, ενώ το 10% των αιτήσεων αφορά σε τρίτεκνους.

• Το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση.

• Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα). Ωστόσο εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%)

Κατανομή σε ηλικίες:

• [25 , 30) 22,5%
• [30 , 35) 28,5%
• [35 , 40) 48,6%

Κατανομή σε περιοχές

• Αττική 45%
• Κεντρική Μακεδονία 14%
• Δυτική Ελλάδα 6%
• Θεσσαλία 6%

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν σήμερα (1/6) αίτηση – Τι θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Νεανική επιχειρηματικότητα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις επιχορηγήσεις των 14.800 ευρώ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο – «Πρωταθλήτριες» οι γυναίκες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ