Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα UBS για το τέταρτο τρίμηνο με το συνολικό τους μέγεθος να ανέρχεται στα 1,7 δισ. δολάρια. Για ολόκληρο το έτος, τα κέρδη ανήλθαν στα 7,6 δισ. δολάρια.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσίας στον κόσμο ξεκίνησε τον γύρο των εκθέσεων για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν περικόψει θέσεις εργασίας και κόστος υπό το φως της φθίνουσας οικονομικής ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό, η UBS προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και ο πόλεμος στην Ουκρανία θολώνουν το μέλλον, μειώνοντας τη διάθεση των πελατών. Προειδοποίησε ότι οι χαμηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και η ασθενέστερη εμπιστοσύνη των πελατών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές της, αν και θα επωφεληθεί επίσης από τα υψηλότερα επιτόκια.

Για το τρίμηνο που μόλις έληξε, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 23% στα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους, στα 1,7 δισ. δολάρια, βοηθούμενη από τη μείωση του κόστους παρά την πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτό συγκρινόταν με το 1,3 δισ. δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των εκτιμήσεων 21 αναλυτών σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η UBS.

“Ξεκινάμε το 2023 από μια θέση ισχύος”, δήλωσε ο σύμβουλος Ralph Hamers.

Τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους ανήλθαν σε 7,6 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την εκτίμηση συναίνεσης για 7,3 δισ. δολάρια.

Ο αντίπαλός της Credit Suisse θα υποβάλει έκθεση στις 9 Φεβρουαρίου, έχοντας επισημάνει τριμηνιαίες ζημίες προ φόρων ύψους έως και 1,5 δισ. φράγκων (1,63 δισ. δολάρια), μετά από μεγάλες αποσύρσεις από πλούσιους πελάτες μετά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε ότι η τράπεζά του δεν προσπάθησε ενεργά να επωφεληθεί από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Η UBS ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει μετοχές αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων φέτος, μετά την επαναγορά 5,5 δισ. δολαρίων το 2022.

Η UBS δήλωσε ότι προσέλκυσε 23,3 δισ. δολάρια σε νέα καθαρά περιουσιακά στοιχεία που παράγουν αμοιβές στη διαχείριση πλούτου, με ισχυρές επιδόσεις στην Ελβετία.

Στην πατρίδα της τράπεζας σημειώθηκαν καθαρές νέες καταθέσεις ύψους 8 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο από εταιρικούς πελάτες και την παγκόσμια διαχείριση πλούτου, έναντι 9 δισ. δολαρίων για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε το Ε9 και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που γίνονται φέτος

Logistics: Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέα αύξηση σε ζήτηση και ενοίκια – Οι 5 προκλήσεις του κλάδου

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια