Νέα σοβαρή κρίση δοκιμάζει τις σχέσεις Εθνικής Τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΝΜ, το ΤΧΣ δεν ενέκρινε το business plan που παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση της Εθνικής, επισημαίνοντας αδυναμίες, αστοχίες και προβλήματα.

Η απόρριψη του business plan προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο πρόεδρος Κώστας Μιχαηλίδης μετέβησαν εσπευσμένα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και διατύπωσαν έντονα παράπονα για την στάση του ΤΧΣ, κατηγορώντας το για απουσία συνεργασίας, γραφειοκρατική νοοτροπία και την δημιουργία προβλημάτων.

Η συνάντηση ΕΤΕ – SSM, και οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν προκάλεσαν την οργή του ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει το 40,39% της Εθνικής. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ΕΤΕ – ΤΧΣ είναι προβληματικές εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ σοβαρή κρίση είχε ανακύψει και για την επιλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως προέδρου, την αντικατάστασή που ακολούθησε, αλλά και πολλές άλλες επιλογές της διοίκησης Μυλωνά και παλαιότερα της διοίκησης Φραγκιαδάκη ο οποίος επίσης υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής προβλέπει ότι το 2022, θα έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE’s περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%. Ειδικότερα, τα NPE’s αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2019, κατά 2,3 δισ. το 2020, 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και 2,9 δις. το 2022, καταλήγοντας σε 1,7 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο μετασχηματισμού είναι η μείωση του κόστους, που εκτιμάται για την ερχόμενη τριετία σε 125 εκατ. ευρώ. Προβλέπει μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα στα 390 από 460 καταστήματα στα τέλη του 2018 και ο στόχος για το προσωπικό είναι να μειωθεί κατά 20% μέχρι το 2022.

Ανακοίνωση ΤΧΣ

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο»), στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 όπως ισχύει σήμερα και ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του μετόχου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («Τράπεζα») με ποσοστό άνω του 40%, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων, προς το σκοπό της ορθής και αποτελεσματικής τήρησης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και της εφαρμογής βέλτιστων  διεθνώς πρακτικών.  Με γνώμονα τους συγκεκριμένους σκοπούς, παρουσίασε στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας μια σειρά προτάσεων για βελτιώσεις όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση αυτής.

Το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο  εταιρικής διακυβέρνησης ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της Τράπεζας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αφού το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μελετήσει τις προτάσεις του Ταμείου.

Πρόδηλο ότι το Ταμείο  ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου,  συνεισφέροντας  στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος και θωράκισης της Εθνικής οικονομίας.