Με τη ζυγαριά να γέρνει πότε προς την πλευρά της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και πότε προς την πλευρά της κήρυξης άγονου του διαγωνισμού συνεχίζεται το σίριαλ της πώλησης του νοσοκομείου από την Τράπεζα Πειραιώς.

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Είκοσι ημέρες μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο με μοναδικό ουσιαστικά ενδιαφερόμενο τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, και την κυβέρνηση σε ρόλο άτυπου αλλά ουσιαστικού σπόνσορα της προοπτικής να προχωρήσει η πώληση στο Ιδρυμα.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καλείται να αποφασίσει αφενός υπό την πίεση που δημιουργούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αφετέρου υπό την ανάγκη να τηρηθούν διαδικασίες και πρακτικές που δεν θα εγείρουν ζητήματα καταστρατήγησης των συμφερόντων της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι στις αρχές της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς με στελέχη του SSM και της DG Comp προκειμένου να τεθεί υπόψη τους η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση και να εκφράσουν τη θέση τους.

Διαπραγματεύσεις

Ο χρησμός SSM και της DG Comp θα κρίνει το μέλλον του πολυσυζητημένου διαγωνισμού για το «Ερρίκος Ντυνάν», μιας υπόθεσης που εκτός από το ενδιαφέρον της κυβέρνησης έχει τραβήξει την προσοχή της αντιπολίτευσης αλλά και των δικαστικών αρχών.

Οπως υποστηρίζουν στην αγορά, ο διαγωνισμός, στον οποίο ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έδιωξε τους ιδιώτες επενδυτές, είναι διαβλητός και είναι ζήτημα χρόνου να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Ο διαγωνισμός για το «Ντυνάν» βρέθηκε σε θολά νερά μετά την ανοιχτή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος ανέφερε ότι το νοσοκομείο «σχεδόν εκλάπη» από το Δημόσιο, ενώ ουσιαστικά «έδειξε» το Ιδρυμα Ωνάση ως νικητή του διαγωνισμού.

Μάλιστα ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση για την πρόθεσή της μετά την αγορά να δωρίσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Aλλωστε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε για το «Ντυνάν»: «Ο λόγος δεν είναι επενδυτικός, δεν είχαμε ενδιαφέρον να επενδύσουμε σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον στον χώρο της υγείας, στη χώρα μας».
Και πρόσθεσε: «Οσο βλέπουμε τα οικονομικά στοιχεία του “Ντυνάν” πειθόμεθα ότι επενδυτικά δεν είναι σωστή κίνηση…».

Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου δεν έκρυψε ότι ενεργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης, λέγοντας «ο λόγος που το κάνουμε και αποδεχθήκαμε την πρόσκληση που μας απηύθυναν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας ήταν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε…».

Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού οι ισχυρότεροι οικονομικά υποψήφιοι επενδυτές, και συγκεκριμένα το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Αμπού Ντάμπι Μubadala Investment Company (συμμετέχει στην επένδυση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης) και η αμερικανική Farallon Capital Μanagement που διαχειρίζεται 25 δισ. δολάρια (έχει αγοράσει τα δάνεια της Εuromedica), εξαφανίστηκαν από τη διαδικασία.

Στις 15 Οκτωβρίου δεσμευτική οικονομική προσφορά για το «Ντυνάν» κατέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση, ενώ είναι αμφίβολο αν τελικά υπήρξε δεύτερη. Ακόμη όμως κι αν πράγματι υπήρξε δεύτερη προσφορά από εταιρεία που εδρεύει στα Βαλκάνια και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον κλάδο της υγείας, ήταν εκτός συναγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναθέσει σε ανεξάρτητη εταιρεία την αποτίμηση του «Ντυνάν», η οποία προσδιόρισε την τιμή πώλησης στα 82 εκατ. ευρώ.

Το Ιδρυμα Ωνάση φέρεται, κατά πληροφορίες, να προσέφερε τίμημα που υπερέβαινε τα 70 εκατ. ευρώ, αλλά με σταδιακή καταβολή σε βάθος χρόνου. Η PcW, που ενεργεί ως σύμβουλος της Πειραιώς, προσδιόρισε το τίμημα σε παρούσα αξία στα 60 εκατ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες, ο Αντώνης Παπαδημητρίου μείωσε τον χρόνο καταβολής του τιμήματος, ενώ το Ιδρυμα φέρεται να προθυμοποιήθηκε να εξυπηρετήσει και μέρος από τα σχεδόν 110 εκατ. ευρώ που χρωστά το νοσοκομείο στην τράπεζα.

Στην αγορά λέγεται ότι η κυβέρνηση παρασκηνιακά ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει η πώληση στο Ιδρυμα Ωνάση. Η διοίκηση της Πειραιώς φέρεται να διστάζει να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στο Ιδρυμα επειδή η προσφορά του, παρά τις βελτιώσεις, περιλαμβάνει διάφορες αιρεσιμότητες που μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν κατατεθεί μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από Μubadala και Farallon, που λέγεται ότι ήταν της τάξης των 85 εκατ. ευρώ. Συνήθως, σε αυτές τις διαδικασίες οι μη δεσμευτικές προσφορές από σοβαρούς επενδυτές δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις τελικές.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή που δρομολογήθηκε η πώληση αναπτύχθηκε ένας παράλληλος διάλογος της Τράπεζας Πειραιώς με την κυβέρνηση, ο οποίος έγινε γνωστός όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος πήγαν στην τράπεζα και συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Μεγάλου. Νέα συνάντηση του κ. Μεγάλου με τον κ. Πολάκη λέγεται πως έγινε την 1η Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι η πρωθυπουργική παρέμβαση αποθάρρυνε επενδυτές, το έντονο παρασκήνιο πιέσεων αλλά και το γεγονός ότι η υπόθεση έχει συγκεντρώσει την προσοχή όχι μόνο της αντιπολίτευσης και της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και των δικαστικών αρχών κάνει ιδιαίτερα προσεκτική τη διοίκηση της Πειραιώς, η οποία δείχνει να μεταθέτει το βάρος της απόφασης στους Ευρωπαίους επόπτες. Κατά πληροφορίες, η πώληση του νοσοκομείου περιλαμβάνεται στο σχέδιο ενίσχυσης κατά 1 δισ. των κεφαλαίων της Πειραιώς, σχέδιο που υποβλήθηκε από την τράπεζα στον SSM μετά τη διενέργεια των stress tests.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» λειτουργεί σήμερα στο 55%-60% της δυναμικότητάς του και στη χρήση του 2017 παρουσίασε κύκλο εργασιών 43,5 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA, δηλαδή ζημίες προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους 6,9 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» διαθέτει περίπου 500 κλίνες -όταν ο «Ευαγγελισμός» έχει σχεδόν 800- και έχει κομβική σημασία για την αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η επιστροφή του στο Δημόσιο θα ενίσχυε τις δομές της δημόσιας υγείας, κάτι αναμφίβολα θετικό, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα ακύρωνε τη δυνατότητα να προστεθεί στην αγορά ιδιωτικής υγείας ένας ισχυρός ανταγωνιστής που θα πίεζε τις τιμές.

Στεγασμένο σε κτίριο που οικοδομήθηκε ειδικά για χρήση νοσοκομείου, στο κέντρο της Αθήνας, με γκαράζ και σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιομέτρων από τις ναυαρχίδες της ιδιωτικής υγείας Ιατρικό Κέντρο και «Υγεία», η τύχη του επηρεάζει καθοριστικά τις συνθήκες του ανταγωνισμού.