«Στον πυρήνα της στρατηγικής της HDB βρίσκεται μια ακλόνητη δέσμευση για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, Γεώργιος Ζαββός, στη διαδικτυακή του παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του D20-Long-Term Investors Club, που λειτουργεί στο πλαίσιο της G20 και πραγματοποιήθηκε στο Νουμπάι.

«Αναγνωρίζουμε ότι η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το D20-Long-Term Investors Club αποτελεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό φόρουμ για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες.

Συνεργάζεται με την G20 για την προώθηση του ρόλου της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Έχει στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και βιώσιμες υποδομές παγκοσμίως και αξιοποιεί ζωτικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε έργα του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι το φόρουμ αυτό αποτελεί μια συνάντηση διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους χρηματοικονομικών φορέων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της HDB, στην παρέμβασή του ο Γιώργος Ζαββός τόνισε: «Η HDB δεσμεύεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη, ευημερούσα και συμπεριληπτική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με τη δυναμική συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), και άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ακόμη σημείωσε ότι: «Συνεπής με τη δέσμευσή της, η HDB υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης για συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα δάνεια, παρέχοντας 475 εκατ. ευρώ για πράσινες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει μείωση του επιτοκίου κατά 40% και επιπλέον επιδότηση επιτοκίου 3% για τα δύο πρώτα έτη, καθιστώντας το ελκυστική πρόταση για επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, η HDB υποστηρίζει ενεργά δράσεις ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα»,

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB είναι ένας νέος και δυναμικός χρηματοοικονομικός φορέας με δέσμευση για τη βιωσιμότητα. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε το 2020 για να αντιμετωπίσει τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις τους χρηματοδοτικούς πόρους και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της HDB, ο Γιώργος Ζαββός σημείωσε ότι η HDB δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία. «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε την ένταξη ενός εξειδικευμένου πυλώνα με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας μετά το 2024», κατέληξε ο Γιώργος Ζαββός.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Νοέμβριο

Το νέφος σκοτώνει 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

Enimex: Η «βλάβη» της… βαλβίδας, το μαζικό σφυρί και ο «καβγάς» ΕΤΕ-Intrum (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ