Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται για την πορεία της οικονομίας, στη συζήτηση για τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Κάθε κόμμα έχει την ανάγκη να παρουσιάζει τα στοιχεία απο την οπτική που τον συμφέρει. Αυτό πράξατε κι εσείς κύριε Τσίπρα. Αν έκανα κύριε Τσίπρα αυτό που μου ζητάτε επιμόνως να κάνω, να προκηρύξω τώρα εκλογές, αυτή θα ήταν η τελευτάια μας αναμέτρηση. Αν θέλετε να πείσετε τον λαό πως αξίζετε την ευκαιρία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να μας μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήστε 65 λεπτά και για το τι θαα κάνατε αν σας εμπιστευόταν ο ελληνικός λαός, μιλήστε 3 λέπτα. Είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος.

Πέρσι, στην ίδια ομιλία, συνόψισα το περιβάλλον που πορεύτηκε η οικονομία επί τρία δύσκολα χρόνια. Παρουσίασα την αποτελεσματικότητα μιας συνολικής πολιτικής που εξελίσσεται με σχέδιο στο χρόνο. Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο.

Οι αρχές που διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη στην οικονομία και φροντίδα στην κοινωνία. Ώστε το 2023 να είναι δυναμικό και ελπιδοφόρο, ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας

Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη.

Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty.

Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.

Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.

Για τις μειώσεις φόρου: ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;

Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκετε δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων

Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας.

Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ότι κάναμε εμείς.

Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε.

Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.

Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκια η μέθοδος όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μαρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;

Το τι συμβαίνει στον τομέα των μεγάλων έργων και επενδύσεων το ξέρουν πρώτα από όλα οι πολίτες. Στο έργο Πάτρα – Πύργος οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Επι ημερών σας κ. Σπίρτζη έγιναν πολλά στο Πάτρα – Πύργος με το να παίρνει δουλειές ο αγαπημένος σας Καλογρίτσας χωρίς να γίνει το έργο. Τον βάλατε σε ένα έργο που δεν μπορούσε να κατασκευάσει για να φτιάξει το κανάλι σας.

Στην καρδία της χώρας μας, στην Θεσσαλία ολοκληρώνεται ο Ε65. Το ίδιο συμβαίνει με κάθετους άξονες στη Μακεδονία. Μεθαύριο υπογράφεται η υλποίηση της κατασκευής του φλαι όβερ της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά κ. Τσίπρα δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως πέτυχε ότι επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ. Και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Αυτό επίσης δεν έτυχε, πέτυχε. Όπως πέτυχε ότι ο Πειραιάς συνδέεται με αεροδρόμιο με 3 νέους σταθμούς Μετρό.

Όπως γνωρίζουν επίσης οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι τέτοια μέρα του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι και στο Ελληνικό πραγματοποιείται ένα μεγάλο έργο ανάπλασης και τα σχέδιά σας για λαχανόκηπο έμειναν το συρτάρι.

Οσοι αθλούνται – και εσείς κ. Τσίπρα ενίοτε τρέχετε στο ΟΑΚΑ – φαντάζομαι ότι δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι αξιοποιούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προφανώς σήμερα δεν είναι η ωρα πλήρους απολογισμού του κυβερνητικού έργου. Ανέφερα κάποιες πλευρές εκτέλεσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου

Οι πολίτες ξέρουν πως ζούσαν και πως ζουν. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι εμείς.

Προσπαθήσατε κ. Τσίπρα να χρεώσετε το 3ο μνημόνιο στην ΝΔ. Οι πολίτες όμως θυμούνται και το κλείσιμο των τραπεζών και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν πράγματι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015 όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αν όντως ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 15 δις. ευρώ. Ήσασταν αδαής ή ψεύτης; Ή μήπως και τα δύο; Η ιστορία έδωσε την απάντησή της.

Το έργο της κυβέρνησης τίθεται στην κρίση των πολιτών.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 15 χιλιάδες νέοι διορισμοί.

Γνωρίζουν ότι υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που παρά τις δυσκολίες στρέφεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Και όλα αυτά έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας που εγγυούνται οι εξοπλισμοί στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο μεταναστευτικό.

Γνωρίζουν οι πολίτες ότι όλα αυτά γίνονται σε περιβάλλον αξιοπρέπειας που εξασφαλίζουν επιλογές για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων.

Πρόκειται για πραγματικότητα αυτή που σας περιγράφω και το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Το αυτονόητο κάναμε.

Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα €250.

Οσα έγιναν αναδεικνύουν και τον δυναμισμό του λαού μας. Χάρη στο λαό μας ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας που μας βρήκε με αδύνατο ΕΣΥ και ενισχύθηκε με προσλήψεις νέες ΜΕΘ και εξοπλισμό.

Και η πατρίδα μας αμύνθηκε σθεναρά στις μεταναστευτικές ροές αν και είχε μεσολαβήσει η πολιτική ανοικτών συνόρων. Θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το που βαδίζουμε ενθυμούμενοι από το που ξεκινήσαμε.

Σε αυτό το γερό υπόβαθρο των 3,5 ετών εδράζεται και ο νέος προϋπολογισμός»

Σε αυτό το γερό υπόβαθρο των 3,5 ετών εδράζεται και ο νέος προϋπολογισμός

Δεν φοβόμαστε τις νέες δυσκολίες και τις διαχειριζόμαστε: Με στήριξη του εισοδήματος, με Προστασία από ενεργειακή θύελλα, με Ανάπτυξη.

Σε λίγες εβδομάδες και μετά από 12 χρόνια 1,7 εκατ συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%, ενώ ακόμα 1 εκατ θα έχουν έμμεσο όφελος από πλήρη κατάργηση εισφοράςε αλληλεγγύης.

Πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο. Πολίτης με μηνιαία σύνταξη 514 ευρώ θα κερδίσει από άμεσες και έμμεσες αυξήσεις 856 ευρώ το χρόνο. Για πολλούς συμπολίτες μας πρόκειται για πρόσθετη σύνταξη μόνιμη με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ.

Ανακούφιση έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2,3 εκατ. πιο ευάλωτους συμπολίτες στους οποίους θα καταβληθεί επιδομα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου

Μαζί τους θα δουν μόνιμες αυξήσεις από 1.1. 2023 οι ιατροί ΕΣΥ.

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.

Να μας ξεκαθαρίσετε κάποιοι στιγμή κ. Τσίπρα αν στηρίζετε αυτή την ρύθμιση. Κοιτάξτε, αυτά είναι χειροπιαστά μέτρα.

Καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και με νέες πρωτοβουλίες εντός του νέου έτους όπως αύξηση κατώτατου μισθού και ελάφρυνση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.

Στον τομέα αντιμετώπισης αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες.

Παράλληλα με διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης – εκτιμώ ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την Δευτέρα επιβολή πλαφόν του φυσικού αερίου – η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε πάνω από 8 δις ευρώ

Τα 3,5 δις προς νοικοκυριά και 4,8 εκατ ευρώ προς επιχειρήσεις. Κρατάμε και εφεδρεία 1 δις για κάθε απρόοπτο. Οι επιδοτήσεις με στήριξη και στο φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν.

Άλλα 500 εκατ ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξηνμένο επίδομα θέρμανσης. 300 χιλ. κτηνοτρόφοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ.

Κλείσιμο

Εδώ επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί στα προηγούμενα μέτρα που ήδη δρομολογήθηκαν για να στηριχθούν όσο περισσότερα νοικοκυριά και αποτυπώνοντας την μη διαπραγματεύσιμη πολιτική μας για στήριξη της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία απαντά στην συγκυρία καθώς θωρακίζει από την αύξηση στα καταναλωτικά αγαθά. Αποτυπώνει την επιθυμάι κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες επιστρέφοντας την υπεραπόδοση της οικονομίας και τα υπερέσοδα. Αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολογηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων αυτά που λέγατε κ. Τσίπρα ότι δεν θα εισπράξουμε.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% του κόστους των αγορών των πολιτών σε σουπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων. 10% πληθωρισμός, 10% η κάλυψη του κράτους. Μιλάμε για σουπερ μάρκετ, κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο 220 ευρώ ποσό που αυξάνεται με 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος, εως 1.000 ευρώ. Η διαδικασία θα είναι απλή με μια ψηφιακή κάρτα. Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% ενώ η περίμετρος απλώνεται σε εισοδήματα εως 24 χιλιάδες ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί. Είναι πρωτοβουλία που στηρίζει όχι μόνο ευάλωτους αλλά μεσαία τάξη.

Καλύπτουμε μέχρι και το 85% των ελληνικών νοικοκυριών.

Για να καταλάβουμε περίμετρο του μέτρου το κόστος ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και είναι ποσό που θα εισπράξουμε από την επιβολή του φόρου στα διυλιστήρια.

Αν συνυπολογίζουμε ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει μειώσει το κόστος. Ο συνδυασμός του μέτρου θα ωφελήσει τετραμελή οικογένεια με 120 ευρώ».

Διαβάστε ακόμη: