Η προσωπική του αξιοπιστία, το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι χώρα με πολιτική σταθερότητα, η διαφύλαξη της ηρεμίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου ήταν οι τέσσερις παράμετροι που βάρυναν αποφασιστικά στην επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσδιορίσει την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών για την Κυριακή 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη ήταν να παραμείνει πιστός στη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δέσμευση η οποία, όπως τονίζουν συνεργάτες του, θα εκπληρωθεί καθώς η χώρα θα αποκτήσει την επόμενη πολιτική κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε θα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις 7 Ιουλίου 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή κυβέρνηση.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το συνολικό εκλογικό χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», φράση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τη διεξαγωγή της σφόδρα πιθανής δεύτερης κάλπης έχει κλειδώσει η Κυριακή 2 Ιουλίου.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτές τις ανακοινώσεις υπολογίζοντας ότι στις 10 και 11 Ιουλίου που θα συνέρθει η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα να έχει εκπροσώπηση από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό που θα ηγείται νέας κυβέρνησης με εξασφαλισμένη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τη Δευτέρα του Θωμά η έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις αποφάσεις του αλλά το επίσημο αίτημα για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν τυπικά οι εκλογές θα υποβληθεί μετά το Πάσχα.

Με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες, οι κάλπες πρέπει να στηθούν εντός ενός μήνα από τη διάλυση της Βουλής, οπότε το ΠΔ για την προκήρυξη θα θυροκολληθεί, ως είθισται, στη Βουλή την επόμενη της Κυριακής, ήτοι τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος και θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων από όσους προτίθενται να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο και, εν συνεχεία, την ανακήρυξή τους από τις δικαστικές αρχές.

Την επομένη της ψηφοφορίας της 21ης Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, κατά σειράν, στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Αν και κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να διατηρήσει την εντολή επί τρεις ημέρες, η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να διαρκέσει παραπάνω από μια βδομάδα. Κι αυτό καθώς, με βάση τους υφιστάμενους δημοσκοπικούς συσχετισμούς, δύσκολα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και εφόσον σε αυτή τη θέση βρεθεί η ΝΔ, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την εντολή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να στηθούν το γρηγορότερο δυνατό επαναληπτικές κάλπες, στις οποίες η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη 

UBS: Ποιες ευκαιρίες βλέπει στα χρηματιστήρια – Οι τιμές στόχοι των βασικών δεικτών

Μειωμένο το ενδιαφέρον για ΙΡΟs λόγω της τραπεζικής και πληθωριστικής κρίσης (γράφημα)

Ψυρρή: Με καλάσνικοφ θα «γάζωναν» αθώους στο εστιατόριο οι δύο τρομοκράτες (tweet) (upd)