Έτοιμο πλάνο για εκλογές στις 9 Απρίλη έχει και ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τα στελέχη -κυβερνητικά και κομματικά- να στραφούν εναντίον του εφησυχασμού και να επιβεβαιώσουν το δυνατό φίνις της ΝΔ που προβλέπεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έχει ακόμη πει την τελευταία κουβέντα όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, ωστόσο στενοί συνεργάτες του κινούνται ήδη με στόχο η Νέα Δημοκρατία να κόψει το νήμα της κάλπης την Κυριακή των Βαΐων, εξασφαλίζοντας προβάδισμα που να παραπέμπει σε ένα αυτοδύναμο κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο. Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα προγνωστικά στα γκάλοπ δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας αλλά οι επιτελείς του Μαξίμου σπεύδουν να διαμηνύσουν στα στελέχη της πρώτης γραμμής ότι η αίσθηση της υπεροχής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά και άρα αποπροσανατολιστικά για τη ΝΔ. Παρότι η αυριανή -πρώτη του προεκλογικού κύκλου- συνέντευξη του πρωθυπουργού προγραμματίστηκε να είναι θεματική (για την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική) εντούτοις ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται εφόσον ερωτηθεί να τοποθετηθεί τόσο για το χρόνο των εκλογών, όσο και για το διακύβευμα.

Ο ίδιος έχει τονίσει απευθυνόμενος στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ ότι μπροστά τους έχουν όχι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά μία εθνική κάλπη που θα βγάλει την επόμενη κυβέρνηση– που σημαίνει ότι το στοίχημα της ΝΔ «βλέπει» στην παρούσα φάση μόνο την πρώτη κάλπη και τον στόχο για ένα ισχυρό «αυτοδύναμο» αποτέλεσμα. Η αποτροπή της «χαλαρής ψήφου» είναι για το Μαξίμου βασική προτεραιότητα της στρατηγικής που ακολουθούν και συνδέεται με την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα καταφέρει από τον πρώτο γύρο να «κλειδώσει» τη συνθήκη για πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα την «επόμενη μέρα». Στις δημοσκοπήσεις, όπως στην πρόσφατη της Metron Analysis, η ΝΔ συγκεντρώνει άλλωστε ποσοστό 36,4% και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα προγνωστικά δίνουν ότι την είσοδο στην επόμενη βουλή μπορεί να πάρουν συνολικά επτά σχηματισμοί. Τα ευρήματα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνουν όμως και κάτι άλλο, το οποίο αναδεικνύουν οι επιτελείς του Μαξίμου επιχειρηματολογώντας υπέρ της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η καλύτερη δυνατή επίδοση της ΝΔ στην πρώτη κάλπη: το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ακόμη ευρύ, γύρω στο 1—12% και αν η ΝΔ καταφέρει να προσελκύσει σημαντικό του μέρος τότε το προβάδισμα που θα έχει, μπορεί να αγγίξει εκείνο των εκλογών του 2019.

Είναι προφανές ότι στο «γαλάζιο» επιτελείο φροντίζουν από τώρα και για τη διαχείριση του τοπίου που θα διαμορφωθεί από το βράδυ της πρώτης Κυριακής μέχρι τις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν ένα μήνα (και πλέον) αργότερα. Γνωρίζουν ότι όταν κλείσουν οι κάλπες θα ξεκινήσει ένα σκληρό παιχνίδι για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, εφόσον πχ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το άθροισμα των βουλευτών τους ξεπεράσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας. Και για αυτήν την περίπτωση ισχύει στο ακέραιο -επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- ό,τι έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: στόχος μας είναι η αυτοδυναμία αλλά οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή στρέφονται προς το σενάριο της συγκυβέρνησης. Το ενδιαφέρον στοιχείο κατά την περιγραφή των σχετικών σεναρίων αποτυπώνει μεταξύ άλλων δύο αλήθειες: η πρώτη λέει ότι σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής η ΝΔ θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών της και η δεύτερη ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστεί περαιτέρω από το πολωτικό κλίμα προς τη δεύτερη κάλπη.

Η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν κοιτάζοντας προς την πρώτη κάλπη σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το οποίο θα το απαλλάξει ενδεχομένως από τον κίνδυνο συρρίκνωσης των δυνάμεών του στο δεύτερο γύρο και ταυτόχρονα θα του δώσει τη δυνατότητα να φορτσάρει ακόμη περισσότερο στο πεδίο των διερευνητικών εντολών. Ως ενισχυτικό των προσδοκιών τους προβάλλουν δε, το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι περιορίζονται τα απόνερα από τον τυφώνα-Καϊλή και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να προσδοκά κέρδη από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. «Δεν θα παρασυρθούμε σε μια συζήτηση, η οποία έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα ή τον οριακό σχηματισμό μιας κυβέρνησης, αλλά κυρίως με τις πολιτικές, που αυτή θα εφαρμόσει την επόμενη ημέρα», υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προτάσσοντας την ανάγκη μιας αναλυτικής προγραμματικής συζήτησης για την επόμενη μέρα, εφόσον το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό την πρώτη Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι αύριο κατά τη συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, θα υπογραμμίσει με το βλέμμα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ότι η ΝΔ εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα με ορίζοντα την επόμενη τετραετία και θα περιγράψει το μήνυμα με τίτλο: «στην πρώτη τετραετία τηρήσαμε τη δέσμευση για γενναία μείωση των φόρων, στη δεύτερη δεσμευόμαστε για αύξηση των εισοδημάτων».

Διαβάστε ακόμη:

Ενρία (SSM) για ελληνικές τράπεζες: Η ΕΚΤ θα επιτρέψει -υπό προϋποθέσεις- τη διανομή μερίσματος

Χάρης Πυλαρινός (Hack The Box): Μια σχολή για… χάκερ εκατομμυρίων ευρώ (pics)

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)