Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, αλλά και η γενικότερη αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει μια κατάσταση που θυμίζει…παγωμένη λίμνη: την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει να είναι άνετα πρώτη, με ποσοστά οριακά μικρότερα από αυτά των εθνικών εκλογών, ενώ και η προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ισχυρή. Παρά τις αναταράξεις από την ακρίβεια που αποτυπώνεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών, το προβάδισμα της ΝΔ μοιάζει αδιατάρακτο.

Με αυτό το κεκτημένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στα κομματικά γραφεία της οδού Πειραιώς για τη συνεδρίαση της ΝΔ που θα εκλέξει ως νέα γραμματέα τη Μαρία Συρεγγέλα, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνεδρίασης στα κομματικά γραφεία που ήταν και η βάση του στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα, για τον κ. Μητσοτάκη είναι κρίσιμο να κρατά το κόμμα «ζεστό», εξ ου και η κυρία Συρεγγέλα θα κληθεί το επόμενο διάστημα να τρέξει έναν «ανασχηματισμό» στις γαλάζιες γραμματείες, αλλά και να ξεκινήσει περιοδείες.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα του πρωθυπουργού, πάντως, θα είναι ότι το 41% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, ούτε πρέπει να είναι εφαλτήριο αλαζονείας για τα κομματικά στελέχη, ιδίως όταν σε λίγους μήνες από τώρα υπάρχει η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στέλνοντας μήνυμα και προς κυβερνητικά στελέχη που ενδεχομένως να θεωρούν ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στον αυτόματο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr