Το στίγμα του για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία, στο ανάγλυφο και στις βασικές υποδομές της περιοχής, αναμένεται να δώσει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών με φόντο τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και τα επείγοντα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

Ήδη, η ολλανδική εταιρία HVA έχει κάνει συστηματική μελέτη στην περιοχή της Θεσσαλίας μετά το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και τον αντίκτυπο αυτής ειδικά στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει το σπάνιο και το ακραίο του φαινομένου, αλλά θα υπογραμμίσει ότι η πολιτεία πρέπει να αντλήσει διδάγματα και να παρέμβει, όσο και αν οι παρεμβάσεις ορισμένες φορές είναι ανεπαρκείς για να αναχαιτίσουν την ένταση του φαινομένου.

Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνει πιο συστηματική δουλειά σε τρία επίπεδα: στην πρόληψη, με ισχυρά προστατευτικά μέτρα και υποδομή για να προλάβουν τις πλημμύρες, στη διοίκηση με τη σύσταση ενός ενιαίου οργάνου διαχείρισης των υδάτων της περιοχής με αντικείμενο τους ποταμούς, την άρδευση και τον χωρικό σχεδιασμό, αλλά και την επικαιροποίηση του συστήματος ειδοποίησης, ώστε το σήμα κινδύνου να δίνεται πριν καν ξεκινήσει η κακοκαιρία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα αναχώματα, ενώ ευρύτερα πρέπει να γίνει και επανασχεδιασμός των γεφυρών και των ραμπών, με την απομάκρυνση διαφόρων εμποδίων. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού, επιτρέποντας την ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση μιας περιοχής. Αυτό, βεβαίως, απαιτεί συνεργασία με παραγωγούς και κτηνοτρόφους που θα πρέπει να αποζημιωθούν για τη γη που παραχωρούν και να λάβουν περαιτέρω αποζημίωση σε περίπτωση που η ιδιοκτησία τους χρειαστεί να πλημμυριστεί. Κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα, απαντούν ότι δεν είναι εύκολο απλώς να χτιστούν περισσότερα φράγματα, τα οποία έχουν μεγάλο κόστος, ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να χωροθετηθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr