“Γέφυρες” προς τους πολίτες, που αναζητούν “αντίδοτα” για την ενεργειακή ακρίβεια και το φετινό δύσκολο χειμώνα, επιχειρεί να ρίξει η Χαριλάου Τρικούπη με πρωτοβουλίες νομοθετικού και όχι μόνο χαρακτήρα.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογία (στο υπό συζήτηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ για την άλλη εβδομάδα το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη έχει προγραμματίσει εκδήλωση, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης και αρμόδια στελέχη θα παρουσιάσουν τις θέσεις του κόμματος για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Θα ακολουθήσει “γεγονός” για την ανάδειξη του “οδικού χάρτη” του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και θα αρχίσει να κλείνουν, ένα- ένα, τα κεφάλαια της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική.

Σε όλες τις “κλειστές” συσκέψεις, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν την ανάγκη υπενθύμισης των πεπραγμένων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, ακόμη και στις πλέον δύσκολες συγκυρίες, όπως κατά την κρίση του 2010.

“Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία”, επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης θέλοντας να θυμίσει ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 που (ακόμη και απέναντι στις πιο σκληρές αντιρρήσεις της τρόικα) έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για το νόμο 3869/10 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη (τότε αρμόδια υπουργό στην κυβέρνηση Παπανδρέου).

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ψήφισε τότε το νόμο, αλλά τον αντικατέστησε το 2019 με ένα αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που απέδωσε μόλις 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια. Η δε Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια – επισημαίνουν τα ίδια στελέχη – κατάργησε οριστικά το νόμο Κατσέλη, φέρνοντας νέο πτωχευτικό κώδικα που απέδωσε και αυτός μόλις 2.000 ρυθμίσεις οφειλών.

Τη σκυτάλη της επίθεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί
  • Τη δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να το εξαγοράσει.

Το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ, οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν ήδη τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλά δάνεια εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» το επόμενο διάστημα λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Οι επισφάλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών που θέσπισε η Κυβέρνηση, καθιστούν επιτακτική την προστασία των δανειοληπτών όσο και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι: “τα κόμματα, που άνοιξαν την πόρτα των funds και κερδοσκόπησαν στην αγωνία των δανειοληπτών όπως συνέβη με την περίπτωση του κυβερνητικού βουλευτή Α. Πάτση, δεν μπορούν να εγγυηθούν τις λύσεις”.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως προσθέτει ο κ. Μάντζος, έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος περιλαμβάνοντας:

  • Αναστολή πλειστηριασμών και προστασία πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες
  • 120 δόσεις για χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση
  • Τη δυνατότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να διατηρούν μέρος της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο διαβίωσης
  • Βελτίωση των προτεινόμενων όρων διακανονισμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή με εξάντληση της δυνατότητας για ρύθμιση ως και 240 δόσεις
  • Προσφυγή σε διαμεσολαβητή που θα κρίνει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους πιστωτές προς τους δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμη

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό (πίνακας)

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων