Πολιτική

Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Τηλεδιάσκεψη Σκρέκα – Σακέρ

  • newsroom


Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση διαπραγματευτικών ομάδων για την υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο κρατών

Την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) για την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου συμφώνησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε, με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι, σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Για την εκπόνηση του Μνημονίου Κατανόησης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση διαπραγματευτικών ομάδων οι οποίες θα εξετάσουν το σύνολο των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο κρατών.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Το Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών καταδεικνύει έμπρακτα ότι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αποδίδει καρπούς.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με τη θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου και την περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη μεθοδικότητα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησής μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και της αντίστοιχης συνεργασίας 3+1 μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ».

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Αιγύπτιο ομόλογό του και για το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο υπέγραψε στις 8 Μαρτίου με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλία – Lockdown: Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει ο Μακρόν – Προτάσεις για κλείσιμο σχολείων

Γαλλία – Lockdown: Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει ο Μακρόν – Προτάσεις για κλείσιμο σχολείων

Airbnb: Τα μυστικά για να γίνετε ένας επιτυχημένος (και κερδισμένος) οικοδεσπότης της εταιρείας

Απόρρητο Απόρρητο