Συγκρατημένες κινήσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια παύση σε ένα σημαντικό παγκόσμιο ράλι, που δεν είναι άλλο από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων ετών, στοιχηματίζοντας ότι το 2024 οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να τα μειώνουν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,10% στις 465,69 μονάδες με τις μετοχές των ορυχείων να χάνουν 1,5% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ οι μετοχές του λιανικού εμπορίου ενισχύονται κατά  0,8%.

Στις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός FTSE100 με απώλειες 0,34%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,11%,  ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούν κατά 0,10%, ο ιταλικός FTSE MIB με οριακή πτώση 0,06% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,30%.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, με τους αναλυτές να αναφέρουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, ένα πιθανό ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και πιθανές μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για το ράβδο προς το επόμενο έτος.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων και, πιο άμεσα, μιας ακόμη συγκράτησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής της στα μέσα Δεκεμβρίου, έστειλε τον S&P 500 σε υψηλό 2023 την Παρασκευή μετά από ένα ανοδικό σερί  πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones τον Νοέμβριο σημείωσε τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».

Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν μικρή πτώση στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς επέστρεψε η επιφυλακτικότητα.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν επίσης σε μεικτό έδαφος, με τους επενδυτές να αναμένουν έναν νέο γύρο οικονομικών στοιχείων την Τρίτη και βασικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πόλεμος» πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ – Ικανοποίηση ΥΠΕΝ από το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ο Ερντογάν, το νέο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, το placement της Τρ. Πειραιώς, ο θαρραλέος Ινδός επενδυτής και η τελευταία ευκαιρία για το Grant Resort

Στα 121 ευρώ η μέση online τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Δεκέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ