Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών καταγράφουν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ανησυχούν τόσο για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, όσο και για τον επίμονο πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει άνω του 1,6% και περιορίζεται στις 458 μονάδες, με τους κλάδους των αυτοκινήτων, τραπεζών, ασφάλειας και ταξιδιών να χάνουν τουλάχιστον 2,5%.

Στις κατά τόπους αγορές, ο γερμανικός DAX συρρικνώνεται κατά 1,6%, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 1,7% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,7%. Στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει κάμψη άνω του 2%.

Από τους μεγάλους χαμένους είναι ο κλάδος των πολυτελών ειδών, ο οποίος για 2η διαδοχική ημέρα βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των Louis Vuitton, Kering (Gucci) και Hermes χάνουν περίπου 2%, εν μέσω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές των πωλήσεων.

«Περιμένουμε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2024. Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά κι αυτό είναι αρνητικό για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη» εξηγεί η RBC Brewin Dolphin, η οποία δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο αδιέξοδο γύρω από το ανώτατο όριο χρέους.

Μια πιθανή στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου -ένα σενάριο το οποίο δεν είναι το κυρίαρχο- είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αλλά ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 8,7% τον Απρίλιο από 10,1% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η εν λόγω επίδοση ήταν υψηλότερη του αναμενομένου (8,2%). Παράλληλα, οι τιμές στα τρόφιμα διατηρήθηκαν στο +19,1%.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 4,75%. Οι αγορές δε, εκτιμούν ότι το τελικό επιτόκιο θα φθάσει στο 5,5%.

Διαβάστε ακόμα

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ