Νέα πτώση εμφανίζουν οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας, καθώς το κύμα μολύνσεων Covid στην Κίνα επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία, η οποία συνιστά μία από τις βασικές αγορές luxury προϊόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Hermes International διολισθαίνει για δεύτερη ημέρα, ενώ σε πτωτικό έδαφος βρίσκεται και η Burberry Group, η οποία ανησυχεί για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Ανησυχία προκύπτει και για τις ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, λόγω της διαφωνίας Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών για το ανώτατο όριο χρέους.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, μέσα στο τελευταίο διήμερο, οι μετοχές του luxury κλάδου να έχουν απολέσει περισσότερα από 56 δισ. δολάρια.

Luxury Stocks Trade at Record Premium | Sector is more than twice as pricey as the broader market

Βέβαια, η τρέχουσα αναταραχή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε όλο τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εταιρείες πολυτελών ειδών βρίσκονταν στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, χάρη στα ισχυρά μεγέθη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Hermes, ακόμη και σήμερα, πετυχαίνει αποδόσεις άνω του 30% για το 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Richemont, την ελβετική εταιρεία που λανσάρει το brand Cartier, καθορίζεται άνω του 20%.

«Οι αποτιμήσεις στον κλάδο μοιάζουν σχετικά ακριβές» παραδέχεται ο Ροτζέριο Φουτζιμόρι, αναλυτής της Stifel. «Περιμένουμε ο τομέας να συνεχίσει πτωτικά έως ότου τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία βελτιωθούν» προσθέτει, σε σημείωμά του.

Την Τρίτη οι μετοχές του κλάδου υπέστησαν σημαντικές απώλειες, καθώς η Morgan Stanley δημοσίευσε ένα νέο report, στο οποίο αναφέρεται ότι οι luxury εταιρείες είναι «πιο συγκρατημένες» για τις μελλοντικές του επιδόσεις.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank βλέπει σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις των συγκεκριμένων εταιρειών.

«Ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα ήταν ο βασικός λόγος για την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, οι επενδυτές είναι πιθανό να καταστούν πιο επιλεκτικοί» εξηγεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα.

Και προσθέτει: «Ο τομέας των πολυτελών ειδών εξακολουθεί να έχει πολλούς long επενδυτές, με τις επιδόσεις του κλάδου στις αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αναμένουμε ότι η μετέπειτα πορεία θα καθοδηγείται περισσότερο από το momentum της κερδοφορίας».

Διαβάστε ακόμα

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ