Σημάδια επερχόμενης ύφεσης δίνουν οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων υποχωρούν καθώς οι ανησυχίες για τις συνέπειες του κορωνοϊού μεγαλώνουν.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η οικονομική δραστηριότητα θα πληγεί και αγοράζουν τίτλους που θεωρούνται πλέον ασφαλείς, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η αυξημένη ζήτηση για τα ομόλογα ανεβάζει τις τιμές τους, και έτσι μειώνεται η απόδοσή τους (σ.σ. ο τόκος δεν μεταβάλλεται, οπότε αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσοστό απόδοσης όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή).

Το πρόβλημα είναι ότι οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων είναι μεγαλύτερες από εκείνες με δεκαετή διάρκεια, κατάσταση που θεωρείται ότι αντανακλά τις προσδοκίες ύφεσης που έχουν επικρατήσει στην αγορά.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Αντίστροφη Καμπύλη Αποδόσεων, επειδή υπό κανονικές συνθήκες τα μακροχρόνια επιτόκια είναι υψηλότερα από τα βραχυχρόνια.

Σε συνθήκες ύφεσης, όμως, συνήθως τα επιτόκια υποχωρούν, οπότε η αντίστροφη καμπύλη επιτοκίων εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι επίκειται ύφεση, γεγονός που έχει προεξοφληθεί από την αγορά και αντανακλάται στις τιμές των ομολόγων.

Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα έχει προηγηθεί πολλών από τις υφέσεις που γνώρισε η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά όχι όλων.

Στο παρακάτω πρώτο διάγραμμα εμφανίζεται η καμπύλη των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα όπου φαίνεται ότι οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων είναι υψηλότερες από εκείνες που αντιστοιχούν σε ομόλογα μέχρι και 18ετούς διάρκειας.

Με μπλε χρώμα εμφανίζονται οι αποδόσεις που έχουν σήμερα διαφορετικές διάρκειες ομολόγων (μέχρι και 30 ετών), με πράσινο χρώμα η κατάσταση όπως ήταν πριν ένα μήνα και με πορτοκαλί η κατάσταση έξι μήνες πριν.

Στο δεύτερο διάγραμμα, παρακάτω, εμφανίζονται αντίστοιχα οι καμπύλες αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα όπως είναι σήμερα (με μπλε χρώμα) και όπως ήταν ένα και δύο χρόνια πριν, όπου είναι εμφανείς αφενός η υποχώρησης των αποδόσεων, και αφετέρου η αντιστροφή της καμπύλης.