Άλμα καταγράφει την Τετάρτη η τιμή του Bitcoin, το οποίο επιχειρεί να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, παρά το γεγονός ότι οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί για τον κίνδυνο ενός συστημικού σοκ. 

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα παγκοσμίως σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά τουλάχιστον 5% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 16.500 δολαρίων. Τη Δευτέρα, είχε κατρακυλήσει έως τα 15.384 δολάρια, το οποίο ισούταν με το χειρότερο σημείο από το 2020. 

«Ανακάμπτει στα επίπεδα στήριξης, κάτι το οποίο ήταν μερικώς αναμενόμενο, καθώς τις τελευταίες μία – δύο εβδομάδες βρισκόταν σε υπερ-πουλημένα επίπεδα» σχολιάζει ο Βιτζάι Άγιαρ, αντιπρόεδρος της Luno, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.   

«Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν υποδηλώνει κάποια ανοδική πορεία. Βλέπουμε μια αντίδραση στην πτώση, η οποία θα φθάσει έως τις αντιστάσεις των 17.000 δολαρίων, προτού υπαναχωρήσει εκ νέου προς τα 14.000 δολάρια» εξηγεί, ενδεικτικά.  

Η αγορά, εξάλλου, παραμένει στη σκιά της πρόσφατης κατάρρευσης του FTX, του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, η αξία του οποίου είχε φθάσει στο παρελθόν στα 32 δισ. δολάρια.  

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, μέσω ενός αρνητικού ντόμινο, το οποίο θα «χτυπήσει» κι άλλες εταιρείες του κλάδου. Ιδίως όσες είχαν μεγάλη έκθεση στην πλατφόρμα του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.  

«Σε γενικές γραμμές, οι αγορές είναι νευρικές στη μετα-FTX εποχή, αναμένοντας περαιτέρω “μόλυνση” από παράγοντες που εμπλέκονται με το FTX» προσθέτει ο αναλυτής του κρυπτο-ανταλλακτηρίου Luno.  

Το FTX φαίνεται ότι χρωστάει σε περισσότερα από 1 εκατομμύρια άτομα, ενώ μόνο στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές οφείλει το ποσό των 3,1 δισ. δολαρίων. Όμως, αυτήν τη στιγμή ο Όμιλος διαθέτει στα ταμεία μόλις 1,24 δισ. δολάρια.  

Ο Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία διάσωσης της πλατφόρμας, συνεργαζόμενος με τις αμερικανικές αρχές. Ωστόσο, οι προσπάθειες δύσκολα θα έχουν αίσιο τέλος.  

Διαβάστε επίσης

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες

Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής